Hoppa till huvudinnehåll

Friidrottarna i Närpes har levt i exil - men snart är renoveringen av Mosedals idrottsplan klar

Två män sitter på huk intill en idrottsbana som renoveras.
Jim Eriksson och Lars-Erik Lundmark. Två män sitter på huk intill en idrottsbana som renoveras. Bild: Yle/Juho Teir friidrott,Närpes,idrottsplaner,lars-erik lundmark

Det har varit en speciell sommar för friidrottarna i Närpes. På grund av renoveringen av löparbanorna vid Mosedal har friidrottarna levt i exil. Men i augusti ska allt vara klart och friidrottarna kan återvända.

Banorna vid Mosedal idrottsplan i Närpes har inte genomgått någon större reparationsåtgärd sedan de togs i bruk 1981. Därför var det hög tid att förnya dem.

- Arbetet påbörjades i början av maj och förhoppningen var att det skulle gå ganska snabbt, men vi har också haft en hel del tilläggsarbeten. Bland annat har vi i östra kurvan tagit bort den gamla asfalten och byggt ut en serviceväg, så det har dragit lite ut på tiden, säger servicechefen Lars-Erik Lundmark vid Närpes stad.

En skallig man med glasögon står intill en idrottsplan.
Lars-Erik Lundmark. En skallig man med glasögon står intill en idrottsplan. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,idrottsplaner,servicechefer,lars-erik lundmark

Grundarbetet och asfalteringen är färdig och som bäst håller man på att anlägga ytvattenavrinningsrännan mellan löparbanorna och gräsplanen. Så småningom ska man börja med ytbehandlingen bara asfalten fått sätta sig.

- Banorna som anläggs motsvarar i stort de gamla banorna, med helt funktionella och godkända underlag, så nog är det enligt dagens standard.

Ursprungligen var tanken att renoveringen skulle vara klar i juli, men man insåg snabbt att den tidtabellen inte kommer att hålla. Nu hoppas man vara klara i mitten av augusti, passligt till distriktsmästerskapen 21-22 augusti.

En idrottsplan under renovering. På gräsmattan en skylt där det står tillträde förbjudet.
Idrottsplanen är ur bruk under renoveringen. En idrottsplan under renovering. På gräsmattan en skylt där det står tillträde förbjudet. Bild: Yle/Juho Teir idrottsplaner,Närpes,mosedal

- Vi har bokat in att vi ska ordna ÖID-mästerskapen för juniorer här och då hoppas vi det ska vara möjligt på de nya banorna. Det är så gott som utlovat att det ska lyckas, det hoppas vi på. Det kan bli som en halvofficiell invigningstävling, säger ordförande för Kraft friidrott Jim Eriksson.

Har hittat lösningar

Sommaren har varit utmanande för friidrottarna i Närpes, då man inte kunnat varken träna eller tävla som normalt i Närpes.

De traditionella Tomatspelen har fallit bort, likaså Ministafettkarnevalen som i år ordnades i Kristinestad.

Knattarna har fått träna på gräset bakom läktaren, medan de äldre juniorerna har fått söka sig till andra orter som till exempel Kristinestad, Korsnäs och Teuva.

- Jag tror att det har gått ganska bra ändå. Vi vet ju att det är något bra som kommer efter de här månaderna som vi har varit utan banor, säger Eriksson.

En idrottsplan som renoveras. Ny asfalt har lagts runt gräsplanen i väntan på nya löparbanor.
Idrottsplanen ska få åtta banor runt hela banvarvet. En idrottsplan som renoveras. Ny asfalt har lagts runt gräsplanen i väntan på nya löparbanor. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,idrottsplaner,mosedal

Renoveringen kostar mellan 350 000 och 400 000 euro och i och med renoveringen kommer Mosedal att få åtta banor runt hela banvarvet.

- Det var ett önskemål från föreningens sida. När vi fick ett relativt bra anbud så tyckte vi att vi hade möjlighet att genomföra en sådan grej, konstaterar Lundmark.

Med åtta löparbanor kan också större tävlingar ordnas i Närpes, men det finns också andra fördelar med flera banor.

- En stor tävling som vi har framför oss är SFI-mästerskapen nästa år. Det behövs inte åtta banor för de tävlingarna, men det kan ha sina fördelar. Det är väldigt utdragna tävlingar, får man in lite flera löpare i varje heat så underlättar det nog, säger Eriksson.

FM-tävlingar i Närpes?

Att stå värd för de Finlandssvenska friidrottsmästerskapen kräver redan det stora arrangemang, därför vågar man inte riktigt ännu drömma om FM-tävlingar i staden.

- Vi får se vad vi drömmer om efter nästa års SFI-mästerskap. Det är också en stor tävling med många hundra deltagare och en stor apparat att hålla ihop. Vi får se hur det där fröet börjar gro efter SFIM, säger Eriksson.

En man med svart hår står intill en idrottsplan.
Jim Eriksson. En man med svart hår står intill en idrottsplan. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,friidrott,ordförande,idrottsplaner,jim eriksson

- Det skulle förmodligen behövas ett samarbete med grannföreningarna eftersom Kraft friidrott är ingen stor friidrottsförening. Men vi har stor erfarenhet av att ordna tävlingar. Kunskapen finns, men volymen på funktionärsskaran skulle kanske behöva vara lite större om man ska ha riktigt stora tävlingar.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten