Hoppa till huvudinnehåll

Jokiharju och Nylander byter klubbar – VM-guldhjälten flyttar till Buffalo

Henri Jokiharju visar upp sin guldmedalj.
Henri Jokiharju vann VM-guld i våras. Henri Jokiharju visar upp sin guldmedalj. Bild: imago images / Newspix/ All Over Press ishockey,Finlands herrlandslag i ishockey,Henri Jokiharju

Henri Jokiharju har blivit trejdad från Chicago Blackhawks till Buffalo Sabres medan svensken Alexander Nylander går i motsatt riktning. Henri är en ung och rörlig back som visat att han klarar sig på den här nivån, säger Buffalos general manager.

Efter en säsong i Chicago Blackhawks organisation väntar nya utmaningar för backen Henri Jokiharju. 20-åringen blev på tisdagskvällen trejdad till Buffalo Sabres.

Jokiharju har två år kvar på sitt nykomlingskontrakt och spelade spelade 38 grundseriematcher i NHL förra säsongen. I slutet av januari skickades han till farmarligan och avslutade säsongen med spel i Rockford Icehogs.

– Henri är en ung och rörlig back som visat att han klarar sig på den här nivån, säger Buffalos general manager Jason Botterill på NHL:s webbplats.

I landslaget blev den gångna säsongen en succé för Jokiharju. Han ingick i Lejonlaget som vann VM-guld i våras och han blev även världsmästare med Juniorlejonen vid årsskiftet. Sedan tidigare är han också världsmästare på U18-nivå.

– Han utvecklades ännu mer tack vare de internationella framgångarna förra säsongen och vi är väldigt ivriga över att få honom till klubben, säger Botterill.

Henri Jokiharju i Chicago Blackhawks tröja.
Jokiharju spelade 38 grundseriematcher för Chicago. Henri Jokiharju i Chicago Blackhawks tröja. Bild: Icon Sportswire Henri Jokiharju

Chicagos GM ser stor potential i Nylander

I utbyte mot Jokiharju får Chicago den svenske anfallaren Alexander Nylander. Nylander har tillhört Buffalo i tre säsonger men bara spelat 19 matcher i NHL. Största delen av sin karriär har han spenderat i Rochester i AHL.

– Jag trodde kanske att jag skulle nå NHL tidigare. Det som hänt i Buffalo och Rochester hör till det förflutna och jag ser fram emot att vara en del av Blackhawks organisation, säger han.

Chicagos general manager Stan Bowman ser Nylander som en stor talang som kan bli en toppspelare i klubben.

– Vi har följt honom och han har imponerat på oss. Jag förväntar mig att Alexander ska kämpa om en plats i laget. Han kan spela både på vänster och högerkanten och är en spelare som själv kan skapa målchanser ur ingenting, säger Bowman.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport