Hoppa till huvudinnehåll

Megan Rapinoe tackar ja till kongressens inbjudan och fortsätter nobba presidenten – kommer med ny kritik mot Donald Trump

Megan Rapinoe går med pokalen och gör High-five
Megan Rapinoe. Megan Rapinoe går med pokalen och gör High-five Bild: AKM Images / GSI Media fotboll,Megan Rapinoe,USA:s damlandslag i fotboll

USA:s guldlag tänker besöka Washington men inte Vita huset säger lagets stora stjärna Megan Rapinoe. Enligt Rapinoe vill laget inte associeras med Donald Trump eller hans administration.

Ordkriget mellan Megan Rapinoe och USA:s president började under VM då Trump ansåg att det inte var ett lämpligt beteende av stjärnan att inte sjunga nationalsången.

Rapinoe svarade då med att hon inte tänker besöka Vita huset efter ett eventuellt VM-guld. USA gick sedan hela vägen och vann guldet och Rapinoe blev efter sina sex mål utsedd till turneringens bästa spelare.

Efter att laget återvänt hem till USA fortsätter nu Rapinoe att nobba och kritisera presidenten.

– Jag kommer inte att besöka Vita huset och alla lagkamrater som jag pratat med om saken tänker heller inte gå.

– Ingen är intresserad av att låna ut den plattform som vi kämpat så länge för att bygga upp och att den ska associeras eller skadas av denna administration, säger hon i en intervju för CNN.

Tidigare har bland annat NBA-mästarna Golden State Warriors och Philadelphia Eagles som vann Super Bowl 2018 nobbat ett besök till Vita huset.

Megan Rapinoe med två pokaler
Megan Rapinoe utsågs till VM:s bästa spelare. Megan Rapinoe med två pokaler Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON fotboll,Dam-VM i fotboll 2019,Megan Rapinoe

"Ditt budskap utesluter människor"

Rapinoe fortsätter att stå för sina åsikter och passar också på att komma med en ny känga mot Donald Trump och framför allt hans slogan ”Make America Great Again”.

– Ditt budskap utesluter människor. Du utesluter mig och människor som ser ut som mig. Du utesluter färgade människor och till och med de som stöder dig.

– Du vill återkalla en tid som inte var bra för alla. Det kan ha varit bra för några och kanske är USA bra för några just nu men det är inte bra för tillräckligt många. Du har ett enormt ansvar att se till att alla får det bättre, säger hon.

Samtidigt berättar Rapinoe att hon och resten av laget gärna rester till huvudstaden Washington, D.C. och att man har accepterat en inbjudan av USA:s kongress med demokraterna Charles Schumer och Nancy Pelosi i spetsen.

– Alla spelare är intresserade av att åka till Washington och vi vill åka dit. Det är ett speciellt ögonblick för oss och vi vill tala om saker som är viktiga och fira med landets ledare.

– Ja till alla som vill bjuda in oss och ha djupa diskussioner och som tror på samma saker som vi gör, säger hon.

Opinionsinstitutet Public Policy Polling har också gjort en undersökning om vem av Rapinoe eller Trump som skulle få flest röster i nästa presidentval.

42 procent av de tillfrågade uppger att de skulle rösta på Rapinoe som president medan Trump skulle få 41 procent av rösterna. Enligt PPP stämmer Trumps procentsats med tidigare mer seriösa undersökningar där han haft ett stöd på mellan 40 och 42 procent.