Hoppa till huvudinnehåll

Merkels och Rinnes presskonferens: Statsledarna ville prata om klimatet och Afrika, journalisterna om EU-utnämningar och Merkels hälsa

Statsminister Antti Rinne och Tysklands förbundskansler Angela Merkel möts som bäst i Berlin för ett första möte på tumanhand. Det är Rinnes tredje statsbesök i egenskap av statsminister, efter besöken till Estland och Sverige. Finland och Tyskland har traditionellt varit goda vänner både i och utanför EU.

Antti Rinne och Angela Merkel har idag diskuterat EU-politiken och en rad internationella frågor. Finland och Tyskland har en gemensam syn bland annat på klimatpolitiken och på hur EU bör utveckla sitt samarbet med Afrika, framkom det på presskonferensen på onsdag eftermiddag.

Tyskland är Europas största ekonomi och mest folkrika nation så landets åsikt väger tungt i fråga som fråga inom EU och för Finland är Tyskland en viktig bundsförvant.

Varför skakar Merkel?

Det som ändå är allt mer uppenbart är att något inte står helt rätt till med den 64-åriga förbundskanslerns hälsa.

Då Angela Merkel tog emot Antti Rinne idag under de officiella välkomstceremonierna skakade hon märkbart.

Det är tredje gången på tre veckor som Angela Merkel skakar häftigt under ett officiellt framträdande.

Jag mår bra, tack. Det är en process där jag blir bättre― Angela Merkel om sin hälsa på presskonferensen

Hittills har man sagt att skakandet beror på att det har varit så varmt i Tyskland och att förbundskanslern har lidit av vätskebrist. Hon har blivit bättre efter att ha druckit ett par glas vatten.

Men i dag var det bara 18 grader i Berlin och Merkel skakade trots det. På presskonferensen en dryg timme efter välkomstceremonin var hon lika stadig som vanligt och på frågan om hur hon mår svarade Angela Merkel att hon mår bra.

Att tala om hälsofrågor offentligt är ändå något av ett tabu i Tyskland. De flesta anser att hälsan är en privat angelägenhet. Både nazisternas och kommunisternas hänsynslösa rotande i folks privatliv finns i gott minne och seriösa medier har varit mycket restriktiva med att spekulera i Merkels hälsa.

Om något är allvarligt fel med Merkel vore det ändå en katastrof för både henne, hennes parti och hennes land, har en tysk politiker kommenterat.

Ett långt politiskt farväl

Angela Merkel har varit Tysklands förbundskansler sedan 2005 och har meddelat att hon avgår efter denna valperiod.

Hon gav redan i fjol ifrån sig en del av makten då hon avgick som partiordförande för det kristdemokratiska partiet CDU och efterträddes av Annegret Kramp-Karrenbauer.

Det tyska regeringssamarbetet mellan CDU och socialdemokratiska SPD har ändå varit svårt från början och knakar nu i fogarna allt mer.

Många tyskar väntar sig att regeringen faller före årsskiftet

Socialdemokraterna är rasande över processen där Merkels trotjänare, försvarsminister Ursula von der Leyen, plötsligt seglade upp som ordförande för EU-kommissionen. Det är ännu inte säkert att EU-parlamentet, som ska välsigna utnämningarna, kommer att acceptera von der Leyen.

På presskonferensen sade Merkel att Tyskland ingalunda är överrepresenterat som ett land som innehaft kommissionsordförandeposten.

Både Rinne och Merkel är kända som goda och sega förhandlare och i frågan om EU-utnämningarna fick Merkel flankstöd av Rinne.

- Förhandlingarna för att få ihop utnämningspaketet tog över tjugo timmar. För det finska ordförandeskapet är det viktigast att processen är snabb. Vi har stora frågor, som klimatförändringen och migrationen att tackla. Jag vill tala om det och inte om utnämningar, sade Rinne.

Bilateral förtjusning

Det var första gången Antti Rinne och Angela Merkel möttes på tumanhand och Rinne sade att han hoppas det blir fler gånger.

Klimatfrågor, energipolitiken och övergången från fossila bränslen är en angelägen fråga för både Tyskland och Finland som bägge vill stärka EU:s roll som klimatledare.

De hade också diskuterat EU:s utvidgning på västra Balkan och hur rättstaten ska tryggas.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes