Hoppa till huvudinnehåll

Möbler för äldre "ser inte kloka ut, de är jättefula" - nu satsar formgivare på design också för äldre människor

Porträttfoto på Britt Monti.
Britt Monti berättar att ergonomiska produkter är bra för alla. Porträttfoto på Britt Monti. Bild: Yle / Tintin Råholm porträtt

Befolkningen blir äldre. Man behöver därför fundera på deras behov när man designar produkter och möbler för hemmet. Det här är något också formgivarna nu har börjat beakta. Målet är att inredningen inte ska vara annorlunda till utseendet, men vara mer ergonomisk.

- Jag tittar på hur framtidens boende ser ut. I det här fallet har jag tittat mycket på vad det innebär att bli äldre. Vad behöver man då i sitt hem?

Det säger Britt Monti, som arbetar som projektledare på Ikea of Sweden.

- I hela världen ser man hur den befolkningen blir äldre och äldre. Då uppstår det lite nya behov när det gäller funktion, komfort och säkerhet.

Specialister har tagit fram produkterna

Produkterna ska inte vara specifikt designade för äldre, utan för alla människor som har behov av den här typen av produkter. Det kan handa om gravida och människor med någon typ av funktionsvariation.

- Vi har tittat på behoven för äldre. När man designar något för någon som har behov så blir det produkter som är bra för alla.

Ergonomer, arbetsterapeuter, människor som jobbar inom äldrevården och de äldre själva har varit med i utvecklingen.

- Människor som har olika funktionshinder kan tala om för oss vad det är som är besvärligare hemma. Genom det kan man se att många har svårt att resa sig ur fåtöljen själva.

Det handlar om självständighet, säger Britt Monti, och om hur man ska kunna leva ett värdigt liv hemma, trots att man är äldre, gravid eller har brutit benet.

- Det vi har tittat extra mycket på är där det sker mest fallolyckor eller ställen i hemmet där man fastnar.

Produkterna ser ut som vilka produkter som helst men är mer ergonomiska

Som exempel lyfter Monti fram en fåtölj.

- Fåtöljen ser ut som vilken fåtölj som helst men är designad så att det ska vara lättare att resa sig ur den och att den är säkrare så att man inte ska falla omkull.

en svart Ikea fåtölj
en svart Ikea fåtölj Bild: Ikea fåtöljer

Det är små skillnader i fåtöljens utseende som gör en stor skillnad för användningen.

- Den är inte så djup, lutningen är mindre, det finns en vändbar dyna så den inte slits ut så snabbt, inbyggd rygg- och nackkudde och fickor i armstöden där man kan ha sin mobiltelefon eller sina glasögon.

Det är olika ergonomiska funktioner, som inte är något man ser utan något man känner då man sitter i fåtöljen eller ska resa sig ur den.

Fotpallen är designad lite annorlunda så att den ska stimulera blodcirkulationen i kroppen.

Det finns också andra exempel. Skohorn kan vara längre så man inte behöver böja sig ner och dynor lite tjockare och tryckavlastande, eftersom man sitter längre när man är äldre eller sjuk.

En produkt skall uppfylla mer än sin praktiska uppgift

Under de senaste årtiondena har medvetenheten om olika slag av begränsningar vad gäller rörlighet, förmåga, funktionsvariationer och ålder långsamt ökat, och det här syns också i tillgängliga produkter av olika slag.

Idag formger man till exempel rullstolar, protester och hörapparater med en både estetisk och funktionell blick på ett annat sätt än tidigare och också här tillsammans med de personer som använder produkterna.

Det är inte endast företag som arbetar med inkluderande design, också inom museivärlden har man bidragit till att ökad förståelse för behovet av dessa produkter vuxit fram.

Väldigt få som designar för äldre i dag

I dag designar man, trots allt, väldigt lite för äldre människor. Specialföretag gör produkter för offentliga miljöer, till exempel vårdinrättningar, sjukhus och äldreboenden.

- De grejerna ser inte kloka ut, de är jättefula. Allting är grått, beige och grått, ska kunna spolas av med en högtryckstvätt och är dyrt.

Ergonomi tror Monti att allmänt kan uppfattas som lite tråkigt.

- Då man ska göra en ergonomisk stol, så gör man en ful stol, men då vet man ju inte vad ergonomi är.

Varför designar man för äldre?

- Varför inte? Alltså vi kan ju inte exkludera 25 procent av befolkningen. Man kan inte stigmatisera så att då man är 65 räknas man inte längre. Det är självklart.

Det kan betyda många bra saker att designa efter de äldres behov. Då bygger man in smarta funktioner. Om man gör bord utan vassa kanter är det bra både för de äldre och barn.

- Ingen vill stöta i ett bord med vassa kanter och skada sig.

"Problemet är när samhället ser det här som ett problem istället för en tillgång"

I badrummet sker det flest fallolyckor, men eftersom alla badrum i hela världen ser olika ut är det svårare att designa produkter som hör hemma där.

- Jag vill gärna se en duschstol så man kan sitta ner när man duschar och sängar som är höj- och sänkbara. Men de kräver lite mer tekniska lösningar.

Globalt sätt åldras befolkningen. I Japan finns det fler äldre än yngre människor, berättar Britt Monti.

- De säljer fler blöjor till gamla än till barn och det säger ju en del om den åldrande befolkningen.

Egentligen är det inget problem att vi blir äldre. Problemet är när samhället ser det här som ett problem istället för en tillgång.

Samhället skulle kunna hjälpa till med att äldre fyller en funktion. Till exempel skulle företag kunna bli sporrade att anställa äldre, genom till exempel skatteavdrag.

Det skulle också kunna byggas mer bostadsområden där man blandar unga och gamla.

- Studenter skulle kunna få lägre hyra om man tar hand om äldre, går ut och går med dem eller läser högt för dem, föreslår Britt Monti.

Det viktiga är att skapa ett samhälle och ett boende där det är möjligt att bo även om man sitter i rullstol, tycker Monti.

- Det handlar mer om vilken inställning man har.