Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Hundägare borde gå på kurs, för få vill sommarjobba på Åland och Gotland börjar avsalta Östersjövatten

Hundvalp tittar upp på sin husse.
Hundvalp tittar upp på sin husse. hund,Hundar,Hundägare,husdjur,Koppel

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Senaste nytt:

Hundägare borde förutsättas gå på kurs och ta hundkörkort. Så lyder finländarnas främsta förslag för hur man ska åtgärda problem med argsinta och farliga hundar, enligt en enkät som Yle har låtit göra.

Under de senaste åren har intresset för att jobba på Åland minskat.
Varje sommar anställer åländska företag och den offentliga sektorn tillsammans runt 1000 sommarjobbare, men i juni fanns fortfarande över 80 lediga sommarjobb på Åland.

Var tredje finländare litar på Antti Rinnes regering och på hans förmåga att leda landet, visar en enkät. Ungefär var fjärde förhåller sig neutral i frågan och lika många tvivlar på regeringen.

I Sverige lider Gotland av svår vattenbrist och gotlänningarna tvingas leva med sinande brunnar och bevattningsförbud. Nu har Gotland kört igång norra Europas största vattenverk för avsaltning av havsvatten.

I dag är det den finländska bildkonstens dag och konstnären Helene Schjerfbecks födelsedag. Dagen uppmärksammas genom olika evenemang kring konst. I går kom dessutom nyheten om att två målningar av Helene Schjerfbeck hittats i ett dödsbo i Tammerfors.

Dagens väder

I dag klart till halvklart och uppehåll. I kväll och i natt från nordost ökad molnighet. Dagens högsta temperatur är 17-22 grader, i norr svalare. Svag eller måttlig vind omkring nord.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes