Hoppa till huvudinnehåll

Polisen i Norge har troligen hittat det sista lavinoffret på Blåbærfjellet

En helikopter har landat vid ett sjukhus, två sjukvårdare rullar bort en bår.
Den omkomna fraktades till Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsö för obduktion och identifiering på onsdag eftermiddag. En helikopter har landat vid ett sjukhus, två sjukvårdare rullar bort en bår. Bild: NRK/Ørjan Hansen helikoptrar,fjäll (ytformer)

Polisen i Troms hittade på onsdagen en omkommen skidåkare på Blåbærfjellet i Tamokdalen. Det är troligen den sista av de fyra skidturisterna som omkom i en lavin på fjället i januari.

Insatsledare John-Kåre Granheim vid polisen i Tromsö berättar för Yle Österbotten att sex poliser och två polishundar deltog i dagens eftersökningar.

- Vi kom upp på fjället vid 10-tiden och 30 minuter efter att vi börjat leta markerade en av hundarna.

Kåre Granheim, insatsledare i sökoperationen i Tamokdalen.
John-Kåre Granheim. Kåre Granheim, insatsledare i sökoperationen i Tamokdalen. Bild: Yle/Evert Rönnqvist Tamokdalen,Blåbærfjellet,Norge,Nordnorge,Kåre granheim

Den omkomna kunde enligt Garnheim grävas fram ganska snabbt och han fördes till universitetssjukhuset i Nord-Norge i Tromsö för identifiering och obduktion.

Polisen kan identifiera offret

Enligt Garnheim kan polisen identifiera personen ganska snart.

- Troligen är det den fjärde omkomna, eftersom ingen annan har anmälts saknad på fjället, säger han.

Det var den andra januari som tre män med rötter från Österbotten och en rikssvensk kvinna omkom i en lavinolycka på Blåbærfjellet.

Bild av en fjällsida. Ett område har ringats in med en röd cirkel.
Eftersökningarna koncentrerades på onsdag till området som är inringat på bilden. Bild av en fjällsida. Ett område har ringats in med en röd cirkel. Bild: NRK/Pål Hansen fjäll (ytformer)

Tre av offren hittades i januari men sökandet efter det fjärde offret avbröts den 21 januari på grund av ökad lavinfara.

Den omkomna hittades i samma område som de tidigare hittade omkomna låg.

- Det är svårt att säga varför vi hittade honom idag och inte i januari. Kanske var det mindre snö på platsen idag eller kanske det fanns naturliga orsaker till att hunden hittade honom.

Övervakat snösmältningen

Försvarets helikoptrar har under våren flugit över Blåbærfjellet minst en gång i veckan för att hålla koll på snösmältningen.

- Det känns väldigt bra att vi hittade honom i dag så att familjen kan få hem honom.

Polisen kan ännu inte bekräfta att det är fråga om skidåkaren som försvann i januari, men anhöriga till mannen har informerats.

Den försvunna mannen är hemma från Österbotten men var bosatt och jobbade på Kimitoön.

Artikeln uppdaterades 10.6 klockan 17:25 med kommentarer av Granheim, samt 17:45 med nya foton