Hoppa till huvudinnehåll

Siffran som förskräcker forskningsministern: De finska lärarutbildningarna har tappat hälften av antalet sökande

En lärare ritar upp ett diagram på en tavla.
Forsknings- och kulturministern efterlyser uppgifter om hur de unga ser på läraryrket. En lärare ritar upp ett diagram på en tavla. Bild: Copyright 2019 Hans Christiansson, all rights reserved lärare

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko (C) oroar sig över att
de finskspråkiga lärarutbildningarna i Finland har förlorat kraftigt i popularitet.

Antalet sökande till klasslärarutbildningarna har nästan halverats på sex år. Den nya ministern uppger i en intervju för STT att hon förskräcktes av uppgiften när hon fick ta del av den.

Kuvassa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Annika Saarikko (C) är forsknings- och kulturminister. Kuvassa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Bild: Derrick Frilund / Yle Annika Saarikko,social- och hälsovårdsministeriet,Regeringens ministrar & departement,ministrar,Centern i Finland

- År 2013 sökte 8345 personer till någon av landets finskspråkiga klasslärarutbildningar och i våras var antalet 4700, uppger Saarikko.

- Det minskande antalet sökande är en oroande signal för vad som håller på att ske med grundskolan, säger hon och använder som liknelse att trafikljusen inte visar rött, men nog gult.

Verkningar om tio år

Minister Saarikko konstaterar att utbildningarna fortsättningsvis kan sålla fram de mest lämpliga studenterna. Av de tusentals sökande väljs 900.

- Men vi måste fästa uppmärksamhet vid utbildningens minskande popularitet eftersom det är fråga om en mångårig trend. Verkningarna märks inte nu, utan om tio år, säger hon.

Saarikko efterlyser nu uppgifter om hur de unga ser på läraryrket.

Motsatt trend i Svenskfinland

Den förlorade popularitet som minister Saarikko talar om gäller alltså de finskspråkiga lärarutbildningarna. För de svenskspråkiga verkar trenden vara den motsatta: populariteten ökar.

I våras sökte fler än på länge till utbildningen i Vasa, nämligen 300 personer. Dessutom sökte 200 till den svenskspråkiga utbildningen i Helsingfors.

Källa för intervjun med Annika Saarikko: STT
Artikeln är rättad kl 9.10: den korrekta titeln är forsknings- och kulturminister. Tidigare stod det vetenskaps- och kulturminister.

Läs mera:

Rekordmånga vill bli lärare i Svenskfinland: "Glädjande för de med barn som ska gå i skola på svenska"

De svenskspråkiga lärarutbildningarna har totalt fått 500 ansökningar i år. Läraryrket är intressant och leder bombsäkert till jobb, säger dekanus Fritjof Sahlström om vad ökningen kan bero på.