Hoppa till huvudinnehåll

Svenska Yle live: Följ med då vi testar smide på Postbacken i Borgå

Yle Östnylands reporter Rebecka Svedberg besökte Postbacken i Illby där hantverksveckan pågår som bäst. Vi testade smida en järnkrok tillsammans med Ralf Gustafsson.

Under hantverksveckan ordnas flera kurser i olika hantverk som hantverksentusiaster får pröva på.

I år ordnas kurser bland annat i vikingaväv, smideskonst samt två återvinningskurser, smycken tillverkade av skedar och trädgårdsdekorationer av betong.

Smedjan på Postbacken i Illby
Smedjan på Postbacken. Smedjan på Postbacken i Illby Bild: Yle/Johnny Aspelin Illby,Postbacken,backstugor,Smedja

Hantverksdagar har ordnats på Postbacken i flera år. Det här är ett sätt att visa upp vad man kan göra med händerna, berättar Postbackens verksamhetsledare Marit Björkbacka.

- Det är roligt att göra saker och man får en trevlig känsla när man har gjort någonting själv. Det vill vi förmedla till alla andra.

En dag i smedjan

På onsdag förmiddag när Yle Östnyland besöker Postbacken är det dags för en dag i smedjan. Inne i smedjan arbetar i dag ordförande för Postbackens garantiförening, Ralf Gustafsson.

Gustafsson ska under förmiddagen lära kursdeltagare hur man smider en järnkrok eller en spik.

Ralf Gustafsson smider en krok
Ralf Gustafsson smider en klädkrok. Ralf Gustafsson smider en krok Bild: Yle/Johnny Aspelin Illby,Postbacken,backstugor,Smedja,Smed,Ralf gustafsson

Gustafsson inleder med att själv demonstrera hur smide går till genom att smida en klädkrok. Arbetet börjar med att värma järnspettet inne i glöden. Där sätter Gustafsson i gång med att slå på järnspettet.

- Jag börjar med att töja ut järnspettet så att det blir koniskt. Sen är det dags att böja och platta till. Och så måste man värma spettet emellanåt.

Spettet går via ugnen många gånger under arbetets gång. Det är nämligen väldigt viktigt att spettet är varmt när man arbetar med det, något Gustafsson ser på färgen av spettet.

En krok arbetas fram från ett uppvärmt järnspett
Färgen på järnspettet berättar spettets temperatur. En krok arbetas fram från ett uppvärmt järnspett Bild: Yle/Johnny Aspelin Illby,Postbacken,backstugor,Smedja,Smed,Ralf gustafsson

- Det ska vara ganska mörkt i en smedja. Genom att se på färgen på spettet så ser man direkt temperaturen, vilket är väldigt viktigt. Om spettet är kallt så söndrar man i princip både verktygen och materialet i kroken.

Efter några slag och ett par vändningar i ugnen är kroken färdig. Allting på bara några minuter. Övning ger färdighet, konstaterar Gustafsson och skrattar.

Händelserik sommar på Postbacken

Förutom hantverksdagarna bjuder Postbacken på en hel annat program under sommaren. På gården finns ett kafé, några utställningar och en sommarteater.

På gården finns också en fårhage med två får som är speciellt är populära bland barnen.

Postbackens får på bete.
Postbackens får. Postbackens får på bete. Bild: Yle/Johnny Aspelin Illby,Postbacken,backstugor,får

Därtill ordnas en del annat program, så som allsång, barnens dag och en del andra konserter. Förutom arrangerat program kan besökare även bekanta sig med de olika husen på gården.

- Här får man bokstavligen se hur det var att bo förr. Det var verkligen annorlunda än det vi är vana med i dag, säger Björkbacka.

Marit björkbacka bakom disken på Postbackens cafe
Postbackens verksamhetsledare Marit Björkbacka inne i kaféet. Marit björkbacka bakom disken på Postbackens cafe Bild: Yle/Johnny Aspelin Illby,Postbacken,Cafe,backstugor,marit björkbacka

Postbacken besöks årligen av ungefär 5 000 besökare.

Artikeln uppdaterad klockan 14:19 med mera text, citat och foton.