Hoppa till huvudinnehåll

Yle följer med vilda björnars liv i tre nätter - följ med direktsändningen!

Karhuemo ja pennut.
Karhuemo ja pennut. Bild: Valtteri Mulkahainen björnar

Från och med klockan 18 på onsdag kan man på Yles webbplats följa med vilda björnars liv i direktsändning. Om inte bamsarna av nyfikenhet har sönder kameran, fortsätter sändningen till lördag morgon.

På sociala medier finns kortare 360-klipp av björnar, bland annat från Kanada. Någon lika lång livesändning som Yles har dock veterligen inte gjorts förr.

Björnarna filmas vid Raate i Suomussalmi, nära ryska gränsen.

Markku Matero basar för platsen där björnar kan observeras. Han har hittat på smeknamn åt alla björnarna som rört sig på området en längre tid.

Strax före klockan sju om kvällarna för Matero mat åt björnarna. Efter matningen brukar det vara rörelse i livekameran till sextiden på morgonen. De största hannarna brukar äta först, inte förrän efter det är det honornas och ungarnas tur.

Naturresursinstitutet bedömer att det finns lite mer än 2 000 björnar i Finland. Sedan gammalt är björnstammen kraftigast i östra Finland, men nu påträffas nallarna också i andra delar av landet.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

Nyligen publicerat - Natur