Hoppa till huvudinnehåll

Åbo universitet får diplomingenjörsutbilningar i maskinteknik och materialteknik - vid Åbo Akademi gläds man över beslutet

En skylt vid universitetet.
Hösten 2020 inleder de första ingejörstuderandena sin utbildning. En skylt vid universitetet. Bild: Yle/Philip Stenkula turku

Undervisnings- och kulturministeriet beslutade på torsdagen att lägga till maskinteknik och materialteknik till Åbo universitets utbildningsansvar. Beslutet motiveras med ett stort behov av diplomingenjörer.

- Utökningen av vårt utbildningsansvar har långtgående följder. Vi har ett exceptionellt nära och funktionellt samarbete mellan universiteten, särskilt med Åbo Akademi och Åbo yrkeshögskola, som gagnar hela regionen, säger Åbo universitets rektor Kalervo Väänänen i ett pressmeddelande.

Åbo Akademi erbjuder redan diplomingenjörsstudier i kemiteknik och informationsteknik.

Vid Åbo Akademi gläds man också över beslutet om Åbo universitets nya utbildningar, berättar rektor Mikko Hupa.

- Behovet av diplomingenjörer är så stort att vi inte ensamma kan fylla det, utan det enda sättet är att Åbo universitet har rättigheterna till att från grunden utbilda diplomingenjörer, speciellt inom maskintekniken. Vi upplever inte detta som en konkurrenssituation.

Rektor Mikko Hupa vid Åbo Akademi
Rektor Mikko Hupa vid Åbo Akademi Bild: Yle/Nina Bergman åbo akademi

Enligt Mikko Hupa finns det efterfrågan på minst 200 - 300 fler diplomingenjörer per år i Åboregionen.

- I och med att det blir ett större intresse för ingenjörsstudier i Åboregionen hoppas vi också få ett större tryck på våra egna utbildningar och förbättra vår rekrytering.

Universiteten planerar också i framtiden att samarbeta kring ingenjörsutbildningarna, även om det inte ännu finns några konkreta planer.

Hösten 2020 ska de första studenterna inom de nya utbildningarna på Åbo universitet kunna inleda sina studier.

Diplomingenjörsutbildning i maskinteknik finns i Esbo, Villmanstrand, Uleåborg och Tammerfors. Inom materialteknik kan man utbilda sig i Esbo och Tammerfors.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland