Hoppa till huvudinnehåll

Amerikansk arbetsminister på väg ut efter avslöjanden om pedofilavtal

Acsta på presskonferens i Vita huset
Arbetsminister Alexander Acosta på presskonferens i Vita huset. Acsta på presskonferens i Vita huset Bild: EPA Alexander Acosta,arbetsministeriet

Den amerikanska arbetsministern Alexander Acosta sitter löst. Miljardären Jeffrey Epsteins pedofiliåtal hotar dra med sig Acosta. Men han har president Trumps stöd.

President Trump är mycket nöjd med sin abetsminister. Arbetslösheten i USA är lägst i historien. Acosta tycks ha gjort ett gott jobb under sina två år som minister i Trump-administrationen.

Acosta hör till de långvarigaste ministrarna. Trump har inte en enda gång i offentligheten hotat Acosta med avgång. Inte nu heller. Men saken ska utredas noga, säger Trump.

Nytt åtal väcker gamla minnen

Saken gäller miljardären Jeffrey Epstein, som hotas av fängelsestraff på minst 40 år för grova sexualbrott. Han misstänks ha utnyttjat tiotals unga flickor i sina hem i Florida och på Manhattan i New York.

Åklagaren visar upp officiell brottslingsbild av Jeffrey Epstein.
Åklagaren visar upp officiell brottslingsbild av Jeffrey Epstein. Åklagaren visar upp officiell brottslingsbild av Jeffrey Epstein. Bild: EPA-EFE Alexander Acosta,Jeffrey Epstein

Till åtalet hör sexhandel med minderåriga. Epstein själv förnekar anklagelserna. Han trodde flickorna var myndiga och med på allt.

Åtalen kom i måndags och Epstein skaffar förstås de bästa försvarsadvokater som kan köpas för pengar. Det gjorde han senast också, i början av 2000-talet.

Det är där den nuvarande arbetsministern kommer in i bilden. Alexander Acosta var federal åklagare och ansvarig för en uppgörelse som gav Epstein 18 månader fängelse för liknande brott.

Då erkände Epstein sig skyldig till att ha utnyttjat en 14-årig prostituerad flicka. Men de övriga brotten trollades bort.

Demokratisk kritik för pedofilavtal

Avtal med en pedofil ser inte bra ut. Demokraterna röstade emot utnämningen av Acosta i början av regeringsperioden och kritiken har fortsatt när den här härvan nystades upp.

Också inne i Vita huset sägs det finnas missnöje med att Acosta får fortsätta på sin post. Enligt nyhetssajten Politico arbetar stabschefen Mick Mulvaney för att Acosta måste gå.

Alexander Acosta avgår inte, säger han på stormig presskonferens.
Alexander Acosta avgår inte, säger han på stormig presskonferens. Alexander Acosta avgår inte, säger han på stormig presskonferens. Bild: EPA-EFE Alexander Acosta

Acosta anses skada administrationen, trots att händelserna ligger långt tillbaka i tiden. Acosta visade ingen sympati för de missbrukade flickorna under presskonferensen i Washington på onsdagen.

Om han hade visat sympati med flickorna som Epstein missbrukade vid sekelskiftet hade de haft en kraftig försvarare, påpekar tidningen Miami Herald, som följer fallet noga.

Acostas motivering: Vi vill ha honom i fängelse

Alexander Acosta själv har sagt att de här frågorna fungerade annorlunda förr. Bevisen räckte inte.

Felet som eventuellt har begåtts har inte har gjorts av Acosta, säger han. Delstatsåklagaren höll på att släppa Epstein helt och hållet.

- Vi gjorde det vi gjorde för att vi ville se Epstein gå i fängelse. Att låta honom gå fri helt och hållet hade varit avskyvärt, sa Alexander Acosta på en presskonferens.

Lindrigt straff stör Demokraterna

Straffet år 2008 förkortades till 13 månader, och var bara ett deltidsstraff. Sex dagar i veckan åkte Epstein till sitt jobb som framgångsrik bankir.

Det stör många amerikaner, speciellt Demokraterna som motsatte sig valet av Acosta till minister. En av kongressmännen, Dick Durbin, sa till CNN att Epstein minsann inte fick någon hård tid i fängelse, snarare glada tider.

- Han kunde tillbringa 12 timmar om dagen utanför sin cell, i sitt eget kontor, och sen åka tillbaka för att övernatta i fängelset. Det låter inte som det hårda straff ett allvarligt brott av det här slaget skulle förutsätta

Presidenter trivdes i Epsteins sällskap

Epstein har varit sponsor för Demokraterna och president Bill Clinton sägs ofta ha utnyttjat hans flygplan. Ingen har ännu kopplat ihop sexanklagelserna med de högt uppsatta vännerna. Men Donald Trump och Jeffrey Epstein var mångåriga vänner.

New York Times citerar en artikel där Trump intygar hur skojigt är tillsammans med Epstein.

- Det har sagts att han gillar vackra kvinnor lika mycket som jag gör, och många av dem är på den yngre sidan, sa Trump om sin dåvarande vän.

Men på senare tid har Trump tonat ner vänskapen. En president måste välja sina vänner på ett annat sätt än en framgångsrik byggnadsentreprenör i nöjesbranschen kan göra.

Korruption eller inkompetens orsaken?

Epstein fick tydligen ett mycket fördelaktigt avtal år 2008. Acosta var ansvarig, i samarbete med Epsteins försvarsadvokater på den juridiska byrå där Acosta också själv hade jobbat.

Acosta har i sitt jobb som minister i Trumps administration också ansvar för frågor om trafficking. De anses inte lämpligt, eftersom han inte lyckades stoppa Epsteins affärer.

Diskussionen om korruption har tagit fart i Washington. Det finns kommentatorer som försiktigt frågar vilken betydelse det har att Epstein har varit god vän med många högt uppsatta politiker och tjänstemän i USA.

Läs också