Hoppa till huvudinnehåll

Andra skadan på kort tid – skidskytten Tiril Eckhoff tvingas till nytt skadeuppehåll: "Det är så klumpigt att man bara kan skratta åt det"

Tiril Eckhoff var med i det norska stafettsilverlaget i VM 2019.
Tiril Eckhoff var med i det norska stafettsilverlaget i VM 2019. Tiril Eckhoff var med i det norska stafettsilverlaget i VM 2019. Bild: EPA-EFE/JESSICA GOW/AOP Tiril Eckhoff

Den norska skidskytten Tiril Eckhoff har inte haft marginalerna på sin sida under försäsongen. I maj föll hon på rullskidor och skadade höften, vilket innebar alternativ träning i en månad. Nu sätter en skada på sommarstugan nya käppar i hjulet. Lilltån kan behöva 6–8 veckor för att repa sig, skriver NRK.

Bara en månad efter att Eckhoff repat sig från höftskadan väntar ny alternativ träning. Det efter att hon på sommarstugan skulle stå på händerna.

– Jag landade med all vikt på lilltån i fel vinkel. Då sade det "knack", berättar Eckhoff till NRK.

– Det är så klumpigt att man bara kan skratta åt det.

Det tog tid för Eckhoff att inse konsekvenserna och hon besökte först en läkare nästa dag. Läkarens besked var att det kan ta 6–8 veckor för tån att repa sig helt.

Siktar på den 31 juli

Eckhoff hoppas ändå kunna träna ordentligt tidigare och vill helst inte missa den klassiska Blinkfestivalen med den norska längdskids- och skidskytteeliten på plats den 31 juli.

– Jag siktar på att kunna åka rullskidor om två veckor.

Eckhoff fick även förra försäsongen spolierad, då på grund av sjukdom.

– Jag är faktiskt i bättre form nu.

Eckhoff hör till de bästa skidåkarna, men har ofta varit darrig på skjutvallen. I världscupen, där hon totalt kan stoltsera med sex individuella segrar, placerade hon sig på 14:e plats i vintras.

Eckhoff har även andra tunga segrar: ett OS-stafettguld, ett individuellt VM-guld och tre VM-stafettguld.

Nya toppnamn?

Världscupsäsongen kör i år igång den 1 december med tävlingar på förra säsongens VM-ort Östersund.

Av förra säsongens toppnamn har Anastasija Kuzmina från Slovakien och Laura Dahlmier från Tyskland avslutat sina karriärer. Dessutom står det klart att Gabriela Koukalova från Tjeckien, som vann världscupen 2015–16 och var tvåa 2016–17, tvingas sätta punkt på grund av sega skadeproblem.

Däremot har 36-åriga Kaisa Mäkäräinen meddelat att satsningen fortsätter i åtminstone en säsong till.