Hoppa till huvudinnehåll

De första bilderna på den sovjetiska atomubåten som sjönk 1989 - strålningsvärdena ställvis 800 000 gånger högre än normalt

Bild på ubåten.
Atomubåten ligger på ett 1 680 meters djup. Bild på ubåten. Bild: EPA/NORWEGIAN INSTITUTE OF MARINE RESEARCH ubåtar,K-278 Komsomolets

De första bilderna på den sovjetiska atomubåten som sjönk i Norska havet 1989 havet har publicerats. Norrmännen har uppmätt extremt höga strålningsvärden vid vraket.

Den 7 april 1989 bröt en brand ut ombord på den sovjetiska atomubåten K-278 Komsomolets. 42 personer i besättningen dog i branden, 25 överlevde.

K-278 Komsomolets ligger på botten av Norska havet. De test som gjordes vid vraket visade att det läcker ut radioaktivt cesium från fartygets ventilationskanaler.

Atomubåten var rustad med två kärnvapenbestyckade torpeder - som fortfarande finns ombord.

Bild på ubåten.
Komsomolets var en ny modell av atomubåt. Bild på ubåten. Bild: EPA/NORWEGIAN INSTITUTE OF MARINE RESEARCH K-278 Komsomolets

Enligt BBC är de uppmätta strålningsvärden på vissa ställen 800 000 gånger högre än normalt.

Forskaren Hilde Elise Heldal kommenterade till BBC att hon inte tycker att siffrorna är alarmerande, eftersom det iskalla havsvattnet späder ut cesiumet snabbt.

Heldal poängterar också att vraket ligger på ett 1 680 meters djup, där endast ett fåtal fiskar lever.

Bild på ubåten.
Testerna som det norska havsforskningsinstitutet utförde visade att det radioaktiva cesiumet läckte från ett rör nära fartygets kärnreaktor. Bild på ubåten. Bild: EPA/NORWEGIAN INSTITUTE OF MARINE RESEARCH K-278 Komsomolets

Håller koll på strålningsvärden

Det norska havsforskningsinstitutet undersökte och fotograferade vraket för första gången med en fjärrstyrd miniubåt den 7 juli.

Undersökningarna avslöjade att det radioaktiva cesiumet läcker från ett rör nära u-båtens kärnreaktor.

Ryssland har tidigare utfört undersökningar på vraket och mätt de stigande strålningsvärden vid samma plats där läckaget nu identifierades.

Efter att ubåten sjönk år 1989 har både Norge och Ryssland följt med situationen och mätt strålningsvärden vid vraket.

Källa: BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes