Hoppa till huvudinnehåll

Filmer ingen trodde på (men som blivit moderna klassiker) – Speed

jack (Keanu Reeves) och Annie (Sandra Bullock) i en buss.
Jack (Keanu Reeves) och Annie (Sandra Bullock) måste köra 80 km/h annars flyger bussen i luften. jack (Keanu Reeves) och Annie (Sandra Bullock) i en buss. Bild: Rex Features / AOP Sandra Bullock,Speed,Keanu Reeves

William Baldwin, Johnny Depp, Tom Cruise hörde till Hollywoods hetaste namn på 1990-talet. Men ingen av dem ville vara med i en film som hette Speed. Så jobbet gick till en nykomling vid namn Keanu Reeves.

Och resten är förstås historia.

När man talar om "sleeper hits" - det vill säga filmer vars succé varit oväntad eller kommit krypande - är Speed en titel som ofta nämns.

Det var mycket som talade emot den. Intrigen lät lite väl enkel, regissören var ny och huvudrollsinnehavarna tämligen okända.

Det var först i samband med de första testvisningarna som filmbolaget började inse att de satt på rena dynamiten.

Keanu Reeves i filmen Speed 1994.
Jack (Keanu Reeves) är den hyggliga polisen som ger allt. Keanu Reeves i filmen Speed 1994. Bild: Rex Features / AOP Speed,Keanu Reeves

En ny sorts hjälte

I början av 1990-talet var det John McClain i Bruce Willis tappning som dominerade actionscenen. Han vara prototypen för en cool hjälte som kör sitt eget race.

Men när det gällde rollen som polisen Jack i Speed ville man ha något annat. En mera gentlemannamässig hjälte.

Prydlig, vänlig, samlad. En man som inte skulle komma på tanken att skrika "yippee-ki-yay, motherfucker!"

Keanu Reeves i filmen Speed 1994.
Keanu Reeves i filmen Speed 1994. Bild: Rex Features / AOP Speed,Keanu Reeves

Keanu motsvarade beställningen och regissören Jan de Bont som hade gillat honom i Point Break (1991) var beredd att bearbeta replikerna så att de blev fylligare och mindre machoaktiga.

Resultatet blev en modig hjälte som tilltalade såväl den manliga som den kvinnliga actionpubliken.

Keanu Reeves och Sandra Bullock i filmen Speed 1994.
Speed blev Sandra Bullocks stora genombrott. Keanu Reeves och Sandra Bullock i filmen Speed 1994. Bild: Alamy / AOP Speed,Keanu Reeves,Sandra Bullock

Allt handlar om tempo

Det som gjorde Speed till en omedelbar hit och som gör att den fortfarande har sina fans är det faktum att den så skickligt utnyttjar själva farten.

Handlingen befinner sig i ständig rörelse. Det finns inga sega partier, inga utdragna förklaringar, inga emotionella transportsträckor.

Do not attempt to grow a brain!― Speed

Här hinner man knappt tuta - det gäller bara att köra.

Sju bussar gick det åt under inspelningen av en film vars budget tog slut någon kilometer innan målstrecket och som därför måste söka tilläggsfinansiering i ett sent skede.

Actionscen från filmen Speed 1994.
Nej, det är inte lätt att köra 80 km/h med en buss genom Los Angeles. Actionscen från filmen Speed 1994. Bild: Wenn / AOP Speed

En film som ursprungligen var tänkt att heta "Minimum Speed".

Man kan bara gratulera filmskaparna till att de följde devisen "less is more".

Men vad tycker du? Om titeln? Och håller den fortfarande?