Hoppa till huvudinnehåll

FN låter göra en rapport över kriget mot droger i Filippinerna

Släktingar till offer i kriget mot droger håller porträtt av sina släktingar under en minnesstund på den filippinska mänskliga rättighetskommissionen i Manila den 9 juli 2019.
Släktingar till offer i kriget mot droger håller porträtt av sina släktingar under en minnesstund på den filippinska mänskliga rättighetskommissionen i Manila den 9 juli 2019. Släktingar till offer i kriget mot droger håller porträtt av sina släktingar under en minnesstund på den filippinska mänskliga rättighetskommissionen i Manila den 9 juli 2019. Bild: AFP / Lehtikuva Filippinerna

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter låter göra en rapport över kriget mot droger i Filippinerna. Enligt övervakarna har president Rodrigo Dutertes krig mot droger krävt 20 000 liv över tre års tid.

FN:s beslut att genomföra rapporten över läget i Filippinerna ledde till en motreaktion från landets regering. Enligt deras uppskattningar ligger dödssiffran på 5 300.

Enligt människorättsorganisationen Amnesty International är media inte längre intresserade av att skriva om dödsfallen i Filippinerna.

Samtidigt undersöker regeringen inte problemen i landet och ordnar inte tillräckligt mycket behandlingsprogram för drogmissbrukare.

Amnesty krävde att FN utgör en utredning

Under helgen krävde Amnesty att FN skulle omedelbart ta till åtgärder och undersöka president Rodrigo Dutertes krig mot droger och de tusentals dödsfallen.

Enligt organisationen är det omöjligt att veta exakt hur många offer kriget krävt. Amnesty anklagar regeringen för att medvetet ha förvrängt information.

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har ett år på sig att utarbeta en rapport över situationen i Filippinerna.

President Duterte har kortfattat kommenterat FN:s beslut. Enligt honom är texten ”galen” men han kommer ändå att bekanta sig med beslutet.

Källa: STT

Läs mera:

Amnesty kräver att Filippinernas president avblåser kriget mot droger

För tre år sedan utlyste Filippinernas president Rodrigo Duterte ett krig mot droger. Kriget har krävt 6 600 liv på grund av polisvåld och många offer har dessutom varit oskyldiga, rapporterar Amnesty International.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes