Hoppa till huvudinnehåll

Joel Armia har tecknat ett tvåårskontrakt med Montreal – kommer upp i 10 miljoner dollar under sin NHL-karriär

Joel Armia inleder sin andra säsong i Montreal.
Joel Armia inleder sin andra säsong i Montreal. Bild: Vincent Ethier/Icon Sportswire/AOP Joel Armia

Hockeyspelaren Joel Armia har kritat på ett tvåårsavtal med sin NHL-klubb Montreal Canadiens. Då kontraktet löper ut sommaren 2021 kan Armia fritt förhandla med vilken klubb som helst. Trots att det inte blev någon flytt till Montreal för Sebastian Aho lär åtminstone fyra finländare ingå i Montreals organisation i höst.

Armias kontrakt är i snitt värt 2,6 miljoner dollar per säsong (5,2 miljoner totalt) och inkluderar två säsonger, 2019–20 och 2020–21. Sajten Capfriendly uppskattar att Armia hittills har tjänat 4,8 miljoner dollar under sin NHL-karriär.

Ettårskontraktet som löpte ut var värt 1,85 miljoner dollar. Då det nya kontraktet löper ut sommaren 2021 blir Armia en obegränsad fri agent, unrestricted free agent (UFA). Det betyder att han då fritt kan förhandla om ett nytt kontrakt med vilken klubb som helst.

26-åringen hade för bara några dagar sedan beviljats ett skiljedomstolsförfarande. En skiljedomstol hade den 20 juli slagit fast lönen om parterna inte hade kommit överens före det.

Buffalo, Winnipeg, Montreal

Armia inledde sitt nordamerikanska äventyr hösten 2013 i Buffalo Sabres organisation. Det blev bara en NHL-match på två säsonger innan han i februari 2015 skeppades vidare till Winnipeg Jets i en storaffär.

I Winnipeg fick Armia sitt NHL-genombrott då han noterades för 26 + 32 = 58 poäng på 179 matcher.

För ett år sedan gick resan vidare till Montreal. Winnipeg behövde då bli av med målvakten Steve Masons höga lön (4,1 miljoner dollar) och i praktiken utgjorde Armia kompensationen för att Montreal tog över Masons kontrakt som klubben direkt därpå köpte ut.

Poängsnittsmässigt var säsongen 2018–19 i Montreal björneborgarens bästa i NHL-karriären: 13 + 10 = 23 poäng på 57 matcher resulterade i poängsnittet 0,40.

Då Armia draftades sommaren 2011 sågs han som en klinisk målskytt men i NHL har han så småningom lyckats utveckla sitt defensiva spel och blivit en mångsidig och användbar topp-9-forward, det vill säga en spelare för de tre första kedjorna.

Många finländare

Trots det misslyckade försöket att värva Sebastian Aho och förlusten av målvakten Antti Niemi till KHL-klubben Jokerit finns det många finländare i Montreals organisation.

Förutom Armia har även anfallaren Jesperi Kotkaniemi och backen Otto Leskinen kontrakt med klubben. Forwarden Artturi Lehkonen förväntas förlänga sitt kontrakt inom kort.

Dessutom sitter klubben på rättigheterna till anfallarna Joni Ikonen (KalPa) och Jesse Ylönen (Pelicans) som förra säsongen spelade i FM-ligan.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport