Hoppa till huvudinnehåll

Kimmo Timonen chockad efter beskedet om tidigare lagkamratens död: ”Han var en stor förebild för mig”

Greg Johnson framför det egna målet i en match mot San Jose.
Greg Johnson gjorde en lång karriär i Nashville Predators. Greg Johnson framför det egna målet i en match mot San Jose. Bild: EPA/MONICA M. DAVEY ishockey,NHL,Nashville Predators,Greg Johnson

I början av veckan avled den tidigare NHL-spelaren Greg Johnson, endast 48 år gammal. Johnson spelade tolv säsonger i NHL och var bland annat lagkapten för Nashville Predators. Det var en ära att få spela med honom, säger Kimmo Timonen om sin tidigare lagkamrat.

I måndags hittades Greg Johnson död i sitt hem, rapporterar amerikanska medier. Familjen har bekräftat nyheten men dödsorsaken är fortfarande okänd.

Johnson avlutade sin karriär 2006 då det upptäcktes att han hade ett medfött hjärtfel. De sista sju säsongerna spelade Johnson i Nashville Predators där han under många år också var lagkapten.

Vid sin sida hade han Kimmo Timonen som var assisterande kapten och det var även finländaren som tog över som lagkapten då Johnson lämnade klubben.

– Nyheten kom som en fullständig överraskning för mig. Greg var en fin man och en bra kapten. Det var en ära att få spela med honom.

– Han var en stor förebild för mig då det kommer till hur man som professionell idrottare ska förbereda sig för matcher. Greg var en lugn person och ledde laget med exempel, säger Timonen om sin tidigare lagkamrat till Ilta-Sanomat.

Kimmo Timonen firar med sina lagkamrater i Nashville Predators.
Timonen och Johnson var lagkamrater i sju säsonger. Kimmo Timonen firar med sina lagkamrater i Nashville Predators. Bild: EPA/MONICA M. DAVEY NHL,ishockey,Nashville Predators,Kimmo Timonen,Greg Johnson

Timonen säger att han haft sporadisk kontakt med Johnson under de senaste åren.

– Vi sågs ett par gånger under åren, men det börjar vara länge sen senast. För några år sedan skickade vi e-post åt varandra då NHL:s All star-match skulle spelas i Nashville och han skulle komma dit. Av någon orsak blev det inte av och det var sista gången jag var i kontakt med honom, säger Timonen.

Greg Johnson flyttade till Nashville Predators i samband med expansionsdraften 1998. Innan dess hade han spelat för Detroit Red Wings, Pittsburgh Penguins och Chicago Blackhawks.

Johnson var den andra lagkaptenen i klubbens historia och den första att ta laget till slutspel. Han gjorde sammanlagt 238 poäng under sina sju säsonger i klubben.

Greg Johnson sörjs närmast av fru och två döttrar.

Hoppa över Twitterpostning

Läs också

Nyligen publicerat - Sport