Hoppa till huvudinnehåll

Richardsson lättad och samtidigt förvånad över karriärens snabbaste lopp – stressen efter sämre tävlingar släppte under lyckat läger

Camilla Richardsson löper hinder i FM 2017.
Camilla Richardsson löper hinder i FM 2017. Bild: Marko Tuominiemi / All Over Press Camilla Richardsson

Som en vanlig bra tävling, så beskriver Camilla Richardsson sitt lopp i Frankrike som gav nytt personligt rekord och avklarad VM-gräns. Egentligen är det först nu som den riktiga säsongen börjar för hennes del och därför kom tisdagens resultat som en överraskning.

Camilla Richardsson löpte på onsdagskvällen in som tvåa genom tiderna i Finland då hon putsade sitt personliga rekord med nästan tre sekunder på 3000 meter hinder. Richardssons nya rekordtid 9.38,93 var också klart under gränsen till VM i höst.

– Jag är väldigt nöjd med personbästa men mest att jag klarade VM-gränsen. Den här säsongen måste man springa under gränsen för att gå till VM och det känns skönt att ha fått det gjort.

– Det var inget perfekt lopp, mest som en vanlig bra tävling. Jag var lite pressad av den som låg tvåa och var tvungen att hålla farten uppe under hela loppet, säger Richardsson till Yle Sporten.

Hur mycket har du tänkt på VM-gränsen under sommaren?

– Det är väl det enda jag tänkt på under hela året, säger Richardsson med ett skratt. Egentligen har jag räknat de första tävlingarna som att säsongen inte har börjat så visst var det lite otippat att jag klarade gränsen nu. Planen var att göra det i Joensuu om två veckor.

Camilla Richardsson
Camilla Richardsson. Camilla Richardsson Bild: Yle/ Tomi Hänninen friidrott,Camilla Richardsson

Fick fokusera på träningen i Sankt Moritz

Richardsson åkte direkt till onsdagens tävling från ett träningsläger på hög höjd i Sankt Moritz. Ett läger som hon beskriver som det bästa hon genomfört.

– Det gick jättebra ända från början och de kvalitetspass som jag gjorde var väldigt bra. Jag sade också till min tränare Jukka Keskisalo att det känns så bra att jag borde springa snabbare än förra sommaren.

– Lägret gav jättemycket och jag har varit lite stressad då de första tävlingarna inte varit så bra, även om jag vet att det heller inte var meningen. I Sankt Moritz fick jag nolla allt och nästan bara fokusera på att träna och sova. Så det har varit jätteskönt mentalt, säger hon.

I fjol var Richardsson på väg mot sitt livs bästa säsong men under FM trampade hon snett i vattengraven på det näst sista varvet. En fraktur på båtbenet gjorde att hon fick glömma EM.

Vintern var tung men då VM avgörs sent i år gav det Richardsson ordentligt med tid att rehabilitera skadan och komma tillbaka.

– För mig är det guld värt att VM går så sent. Det tog ganska länge innan jag kom tillbaka i sådan form att jag ville börja tävla. Jag, tränaren och läkaren bestämde att jag inte skulle börja springa innan allt kändes 100 procent bra.

– Vi väntade ett par veckor längre än vad jag egentligen behövde och det är jag tacksam för nu. Det skulle inte ha varit till någon nytta att börja två veckor tidigare men det kunde ha förstört hela säsongen, säger hon.

Camilla Richardsson hoppar över ett hinder.
Det var under FM i fjol som Camilla Richardsson fick en fraktur i båtbenet. Camilla Richardsson hoppar över ett hinder. Bild: All Over Press Camilla Richardsson,Sandra Eriksson

Då Richardsson nu klarat VM-gränsen får hon börja lägga upp en plan för resten av sommaren. Alla läger, tävlingar och träningspauser görs med sikte på VM i månadsskiftet september/oktober.

Följande lopp blir i GP-tävlingen i Lapinlahti nästa vecka där hon löper 5000 meter. 3000 meter hinder tänker hon löpa åtminstone i Joensuus GP-tävling, i Kalevaspelen, i lag-EM och i Sverigekampen.

– Det är en gren som man vill springa en del för att få hindersäkerheten men nog ska jag försöka hitta några släta lopp också så att jag får lite mer fart i benen, säger Richardsson.

Läs mera:

Kanoninsats av Camilla Richardsson på paraddistansen – förbättrade sitt personbästa rejält och klarade VM-gränsen

9.38,93, så lyder Camilla Richardsson nya personliga rekord på 3000 meter hinder. Vasa IS-damen gjorde en fin insats i en tävling i Frankrike där hon dessutom klarade VM-gränsen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport