Hoppa till huvudinnehåll

Rollspel om klimatförändring slungar in EU-gäster i naturkatastrof - meteorolog: "Stormar och skogsbränder kan bli vanligare i Finland"

Brandbekämpning 15 km från Moskva den 5 augusti 2010.
Arkivbild, släckningsarbete i samband med skogsbrand i Ryssland den 5 augusti 2010. Brandbekämpning 15 km från Moskva den 5 augusti 2010. Bild: EPA / Sergej Tjirikov skogsbränder,bränder

Meteorolog Ilona Láng har varit med och skapat ett rollspel som lär beslutsfattare hantera klimatförändringen och extrema väderförhållanden. Nu ska spelet testas av EU-ländernas räddningsmyndigheter.

Ett hotfullt regnväder drar in.

Regnet föranleder en översvämning som orsakar ett kemikalieläckage vid en kemisk fabrik som är belägen vid gränsen mellan två länder.

Det är ett scenario i ett rollspel med syftet att lära EU-länder att bli bättre på att samarbeta i en krissituation med extrema väderförhållanden och farliga kemikalier.

Meteorolog Ilona Láng har varit med om att skapa rollspelet. Genom spelet lär sig beslutsfattare att hantera klimatförändringen och extrema väderförhållanden.

Rollspelet skapades av en internationell EU-finansierad forskningsgrupp som Láng varit en del av. Spelet togs fram eftersom forskning tyder på att extrema väderförhållanden kommer bli allt vanligare i framtiden.

- Målet är att förbereda beslutsfattare på möjliga krissituationer, säger Láng.

Förutom väderfenomen fokuserar vi på kemikalie-, strålnings- och hybridhot

Spelets idé baserar sig på konceptet “serious gaming”, även kallat nyttospel. Det går ut på att lära sig på ett lekfullt, aktivt och kreativt sätt.

Deltagare har tyckt att de lär sig bättre om de i stället för att bara lyssna på en föreläsning får fatta egna beslut under spelets gång.

- Det finns vetenskaplig forskning som understöder idén om att lära sig genom att aktivt delta, berättar Láng.

Rollspelet i Helsingfors ordnas av Inrikesministeriet i samarbete med Meteorologiska institutet den 22-23 juli.

En ung kvinna står på en kontorsbyggnads tak. Himlen är blå och hon ler och tittar in i kameran och ler.
Ilona Láng är meteorolog och forskare vid meteorologiska institutet. En ung kvinna står på en kontorsbyggnads tak. Himlen är blå och hon ler och tittar in i kameran och ler. Bild: Yle/ Anna Aaltonen meteorolog,Ilona Láng

EU-länderna ska få testa på ett realistiskt krisscenario

Omkring 100 representanter från alla EU-länder delas in i mindre grupper och slungas in i krisscenariot med regn, översvämning och kemikalieläckage vid gränsen av två länder.

- Det innebär att ländernas myndigheter i spelet måste samarbeta med varandra, förklarar Láng.

- Förutom väderfenomen fokuserar vi också på kemikalie-, strålnings- och hybridhot, tillägger hon.

I rollpelet består hybridhot av olika hot som uppstår via sociala medier.

Person iklädd munkjacka sitter vid en laptop och en dator med en massa gröna tecken på skärmen.
Ilona Láng berättar att en ny form av hybridhot är botar som avsiktligt sprider falsk information. Person iklädd munkjacka sitter vid en laptop och en dator med en massa gröna tecken på skärmen. Bild: Mostphotos / Andrey Popov cyberattacker,cyberattack,dataintrång,cybersäkerhet,hackare,internet,datorer,cyberrymd,kryptering,skadliga program,cybersäkerhetscentret

Om en kris uppstår börjar rykten sprida sig på sociala medier, föklarar Láng. Då kan falsk och förvirrande information spridas mycket snabbt.

- Också från andra länder kan man avsiktligt mata in falsk information på sociala medier för att förvärra kaoset, berättar Láng.

Under det kommande rollspelet vill Láng att deltagarna ska få testa på just den här typen av nya hot. En annan viktig poäng med scenariot är att lyfta fram den dominoeffekt som kan uppstå vid naturkatastrofer.

- I vårt scenario leder översvämningen till kemikalieläckage. Liknande dominoeffekter är vanliga då det handlar om naturkatastrofer, förklarar Láng.

Scenariot är enligt Láng realistiskt men hon påpekar ändå att större katastrofer är sällsynta.

- De flesta beslutsfattare råkar aldrig, eller mycket sällan, ut för sådana här situationer och kan därför inte öva sig på annat sätt än genom fiktiva scenarion, säger hon.

En bild från en markbrand. På bilden syns gräs och låg vegetation brinna och träd brinner.
Det här kan bli en vanligare syn i Finland då klimatet förändras. En bild från en markbrand. På bilden syns gräs och låg vegetation brinna och träd brinner. Bild: Västra Nylands räddningsverk markbränder,skogsbränder,Hangö,Västnyland,sandö

Positivt bemötande

Láng berättar att hon fått mycket positiv respons gällande rollspelet.

Ett bevis på att konceptet är omtyckt är enligt henne att det faktiskt var en tidigare deltagare som rekommenderade rollspelet för Inrikesministeriet.

En av de aspekter som har uppskattats är att man genom spelet upptäcker vad andra myndigheter och instanser har för utmaningar.

- Genom rollspelet kan en meteorolog bättre förstå vilka utmaningar en kris kan skapa på räddningsverket, förklarar Láng.

Spelet har varken vinnare eller förlorare. Det handlar snarare om att lära sig att kommunicera. Efter spelet får deltagarna ändå respons.

Den version av spelet som har skapats för EU-ländernas myndigheter är gjord för beslutsfattare. Spelet kan ändå anpassas för olika behov och skulle mycket väl kunna användas även vid undervisning i skolor, tycker Láng.

Omkullblåsta tallar i skogen i Hammarland, Åland, 6 månader efter stormen Alfrida.
Stormar kan också bli kraftigare på våra breddgrader. Omkullblåsta tallar i skogen i Hammarland, Åland, 6 månader efter stormen Alfrida. Bild: Niklas Evers Skog,skogsbruk,Stormen Aapeli,Storm

I Finland ökar temperaturen mer än i andra delar av världen

Láng är tydlig med att det inte finns någon entydig prognos för hur klimatet kommer att utvecklas på våra breddgrader.

Många studier visar ändå att medeltemperaturen kommer att stiga mer i Finland än i de delar av världen som ligger närmare ekvatorn.

- Vintrarna blir varmare och på somrarna kan vi få fler utdragna värmeböljor vilket i sin tur kan leda till att skogsbränder blir vanligare, förklarar Láng.

Láng berättar också att en del studier visar att stormarna blir kraftigare här i Finland. Man bör enligt henne vara förberedd på blåsigare väder.

Hur ska man då förbereda sig på ett mer extremt klimat?

- Varje medborgare har ett eget ansvar att ta reda på om olika väderfenomen och lära sig var man kan hitta aktuell information gällande till exempel varningar, tycker Láng.

Bra och pålitlig information hittas enligt henne bland annat på Meteorologiska institutets hemsida.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen