Hoppa till huvudinnehåll

Wihuris storägare vill hjälpa till: ”Jag kan bygga gästbryggan på Norrskata”

Vy över Houtsala hamnbassäng.
I bakgrunden, framför huset, ser man en del av den brygga som sjönk och som Aarnio-Wihuri gärna bygger om. Vy över Houtsala hamnbassäng. Bild: Yle/Marie Söderman Norrskata,Houtsala

Wihurikoncernens styrelseordförande och storägare Antti Aarnio-Wihuri säger till Yle Åboland att han är beredd att bygga den gästbrygga i Houtsala som Norrskata i Korpo skärgård saknar.

Antti Aarnio-Wihuri äger sedan många år tillbaka Mars gård och ett sommarhus på Norrskata och idkar jordbruk på ön. Han har också tidigare hjälpt till på ön då han till exempel köpte den nerlagda byskolan som föreningar nu kan ha möten i mot en liten hyra.

Antti Aarnio-Wihuri håller den största guldklimpen som hittats i Finland i handen.
Antti Aarnio-Wihuri (arkivbild). Antti Aarnio-Wihuri håller den största guldklimpen som hittats i Finland i handen. Bild: Jarno Kuusinen / AOP Antti Aarnio-Wihuri

- Det är ingen konst att få dit en brygga. Men man måste komma överens med Pargas stad om att få bygga en. Men staden har inte velat sälja strandtomten till mig.

Kan du tänka dig att bygga bryggan och arrendera marken av Pargas stad – alltså inte äga marken?

- Om det är för en tillräckligt lång tid är det inga problem, minst 10 år. Men en brygga håller 20 år så det borde väl vara minst 20 år.

Vill hjälpa till på Norrskata

Aarnio-Wihuri säger sig inte behöva en egen ny brygga, men han vill hjälpa till.

- Jag har min egen brygga och det är okej, men det finns många andra som inte har någon brygga eller hamn som skulle behöva bryggan där.

Enligt Wihuri borde en lösning fås till stånd fort.

- Tiden går. Om man inte har en brygga där har man snart inga kunder mer. Det finns många som bor på öarna runtomkring Norrskata och om det inte finns en brygga kommer de inte.

En havsvik full av vass, vid sidan står stora träd och längst bort ser man en liten holme med klippor och skog.
Vy från en skogsglänta på Norrskata. En havsvik full av vass, vid sidan står stora träd och längst bort ser man en liten holme med klippor och skog. Bild: Yle/Marie Söderman Norrskata,Houtsala,havsvik

Tidigare företagarna hoppas på en brygga

Yle Åboland har också varit i kontakt med företaget Dagema som tidigare drev gästhamnsverksamheten i Norrskata och som fortfarande äger butiks- och restaurangfastigheten i hamnen.

Företagarparet kommenterar frågan kort, men säger så här:

- En brygga är en förutsättning för verksamheten.

Vid Pargas stads säger stadsjurist Monica Avellan allmänt att eftersom det inte finns något arrendekontrakt som är i kraft just nu, finns det heller inget hinder för att arrendera ut strandområdet till intresserade i framtiden.

Läs mera:

En sliten brygga som tar slut. Långt ute på vattnet ser man ensamma, röda bojar.

Norrskata utan gästhamn och butik för tredje sommaren i rad - "läget är avvaktande" säger staden

Nya entreprenörer behövs för att blåsa liv i Norrskatas gästhamn i Korpo skärgård. Men hur det ska gå till är tillsvidare oklart. I dagsläget går det inte ens att få en kaffekopp på Norrskata en solig sommardag.Artikeln innehåller även radiointervjuerna.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland