Hoppa till huvudinnehåll

Antti Rinne träffade anhöriga till finländarna i lägret al-Hol i Syrien

Statsminister Antti Rinne deltog i regeringens och arbetsmarknadsorganisationernas gemensamma sysselsättningsseminarium.
Statsminister Antti Rinne (SDP). Statsminister Antti Rinne deltog i regeringens och arbetsmarknadsorganisationernas gemensamma sysselsättningsseminarium. Bild: Lehtikuva Antti Rinne,Sysselsättning och arbetslöshet

Även utrikesminister Pekka Haavisto, inrikesminister Maria Ohisalo och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru deltog i mötet.

- Jag hörde de anhörigas berättelser om situationen på al-Hol-lägret. Jag berättade för dem att den finska staten har gjort mycket arbete för att hitta en lösning på situationen, sade statsminister Antti Rinne (SDP) efter mötet.

Ministrarna mötte de anhöriga till de finländska barnen och mammorna, som finns i lägret al-Hol, som en del av utredningsarbetet.

Skyddspolisen sade i onsdags att de kommer bedöma varje fall enskilt och inte i grupp. Enligt den information de har finns cirka tio finländska kvinnor och cirka trettio barn i lägret.

Förhållandena på lägret är bedrövliga. Lägret är byggt för 10 000 personer men är bebott av 70 000. Det handlar om ett oskyddat tältområde där det är brist på vatten och toaletter.

Internationella Röda Korset har uppmanat länderna att ta hem sina medborgare från lägret. De varnar för att de människor som lämnas i lägret kommer möta stora svårigheter.

Att evakuera människor från lägret är inte bara dyrt, det är också en säkerhetsrisk. Kvinnorna kan vara radikaliserade och barnen kan också radikaliseras i hemlandet. Det finns även en risk att barnen radikaliseras i lägret.

Källor: Statsrådets pressmeddelande, Yle Uutiset