Hoppa till huvudinnehåll

Artisten och företagaren Kurre Westerlund: Jag älskar glittret i Las Vegas

Vegas sommarpratare 2019 Kurre Westerlund
Kurre Westerlund är sångare, musiker, företagare, innebandymanager och en stor Las Vegas-fantast som älskar glitter och glamour. Vegas sommarpratare 2019 Kurre Westerlund Bild: Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle. Vegas sommarpratare,Kurre Westerlund

Vegas sommarpratare Kurre Westerlund förlorade sitt hjärta till spelstadens neonljus.

“Jag kommer aldrig att glömma känslan då jag besökte Las Vegas första gången. Jag blev som ett litet barn i en godisaffär där allting är gratis. Staden glittrade av möjligheter. Det var kärlek vid första ögonkastet!”

Kurre Westerlund fascinerades av stora världen redan som ung och år 1981 åkte han på utbyte från Brändo gymnasium i Helsingfors, Finland till Butte, Montana i USA.

Till jul kom hans föräldrar på besök och familjen åkte på semester till staden som blev Kurres favorit.

Förutom fina hotell och lyxiga restauranger så gjorde människorna i staden ett starkt intryck på Kurre.

Glittrande stadsvy i Las Vegas på kvällen.
Viva Las Vegas! Glittrande stadsvy i Las Vegas på kvällen. Bild: Prisma by Dukas Presseagentur GmbH / Alamy Las Vegas,neonljus,USA,storstad

- Kundbetjäningen i Vegas var – och är ännu idag – i en helt egen klass! Alla hälsar och är vänliga och frågade hur de kan hjälpa till, säger han.

Rent stilmässigt har Las Vegas också inspirerat Kurre. Han köper alla sina kläder i staden och plaggen får gärna vara inspirerade av Las Vegas, precis som hans musikvideon är.

- Allt som allt har jag fått göra tolv musikvideon i Las Vegas, det har varit helt fantastiskt. Att få kombinera min passion för musik med min kärlek för staden är som en dröm som gått i uppfyllelse, säger han.

Kurre blev kändis

Som barn sjöng Kurre Westerlund i kören Cantores Minores och i skolan i Butte studerade Kurre olika instrument, sjöng i skolans kör och spelade i skolans big band.

- Jag började skriva egna låtar och år 1991 skrev jag kontrakt som första finska artist för Warner Music i Finland. Det var stort!

Samma år deltog han i den stora sångtävlingen Höstens melodi och vann med låten Jäit sateen taa.

- Jag blev stjärna i Finland. Mellan åren 1991 och 1996 gjorde jag över hundra uppträdanden per år. Jag spelade på restauranger, båtar och privata fester. Det var full fart, minns .

Kurre brände ljuset i båda ändorna

Efter en spelning körde Kurre hem mitt i natten för att gå på möte tidigt följande morgon. Vid sidan om musiken jobbade Kurre med importföretaget som han grundat tillsammans med sin pappa.

- Det här funkade inte i längden, jag var helt slutkörd. Jag insåg att jag måste ta det lugnare, så jag slutade nästan helt uppträda, berättar han.

Jag skrev en låt till president Sauli Niinistö som heter Kuuden vuoden kuuliaisuus

Musiken är fortfarande en stor del av Kurres liv. Idag har han skrivit cirka sextio låtar och han har dedikerat sånger till människor som är viktiga för honom, som frun Kirsi och barnen Bella och Rock.

Han har också skrivit en låt till president Sauli Niinistö som heter Kuuden vuoden kuuliaisuus.

- Musiken är som terapi för själen och ett sätt att återhämta mig från livet som företagare. När jag går in i musikstudion lyckas jag koppla bort allt annat, säger han.

promofoto på Kurre Westerlund som sitter och spelar på gitarr.
Musiken har alltid betytt mycket för Kurre, som bäst jobbar han med sitt åttonde album som kommer ut senare i år. promofoto på Kurre Westerlund som sitter och spelar på gitarr. Bild: Terhi Ylimäinen Vegas sommarpratare

“Min pappa var min mentor”

Företaget som Kurre grundade tillsammans med sin pappa år 1998 är ett importföretag som jobbar med återförsäljning av olika varumärken.

- Min papppa var min mentor och lärare på samma gång. Han lärde mig att man ska jobba mycket för det man vill ha och han krävde alltid att jag skulle arbeta hårt. ”Ingenting kommer gratis”, sa han ofta till mig.

Det tog ett tag innan far och son hittade sina roller i företaget. De var båda duktiga försäljare men hade helt olika strategier.

Medan Kurres pappa var mer lugn och återhållsam, så var Kurre mer framåt och villig att ta risker.

- Vi insåg snabbt att det inte var lönt att gå som ett team till ett försäljningsmöte. Tillsammans gav vi kunderna ett dubbelt budskap. Man ska ha samma linje i företaget, åtminstone utåt.

Idag leder Kurre företaget med tio anställda ensam och önskar att hans barn vill ta över företaget efter honom.

- Då kan vi fortsätta att kalla företaget för ett familjeföretag.

Kurre Westerlund tittar neråt.
Kurre har besökt Las Vegas 71 gånger och spelat in flera av sina musikvideon i Vegas. Kurre Westerlund tittar neråt. Bild: Terhi Ylimäinen Vegas sommarpratare,Kurre Westerlund

Sonens bortgång blev en vändpunkt

År 1998 var ett händelserikt år i Kurres liv. Han vann sitt första finska mästerskap med innebandyn, företaget växte och Kurre och Kirsi väntade sitt första barn.

- Vi såg fram emot att bli föräldrar och längtade efter vårt barn. Det var en varm sommar och tiden gick långsamt, som den gör när man väntar på något stort.

Men det gick inte som det skulle. Kirsi fick kraftiga smärtor i magen, och de åkte snabbt till Kvinnokliniken där det gjordes ett akut kejsarsnitt.

- Min frus moderkaka hade lossnat för tidigt och vår son hade varit utan syre för länge.

I fem dagar kämpade sonen. Men då prästen sa att det var dags att ge pojken ett namn förstod paret vad som väntade.

- Vi gav honom namnet Kasper. Allt blev svart. Vi kunde inte förstå att det hade hänt oss. Vi hade kommit till sjukhuset för att få ett barn, men måste åka hem utan honom.

Lyckligtvis kunde paret tala om det som hade hänt.

- Det var vår räddning. Jag tror på att man måste tala om sånt som gör ont. Vi lyckades bearbeta sorgen tillsammans.

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA:
Elvis Presley: Viva Las Vegas
Rod Stewart: This old heart of mine
Christopher Cross: Arthur´s Theme
LeAnn Rimes: How do I live
Van Morrison: Brown Eyed Girl
Kurre: Silloin sua mä kaipasin
Tom Jones: It´s not unusual
Frank Sinatra: My Way