Hoppa till huvudinnehåll

Ella Junnila känner fortfarande av baklåret, körde med halv ansats i EM-kvalet: ”Det var ganska hemskt”

Ella Junnila, U23-EM 2019.
Ella Junnila. Ella Junnila, U23-EM 2019. Bild: Anssi Mäkinen Ella Junnila

Den finländska rekorddamen Ella Junnila behövde inte förta sig för att avancera till final i höjd i U23-EM i friidrott i Gävle. I herrarnas slägga levererade ett annat finländskt medaljhopp Aaron Kangas.

Det är en genomblöt och frusen Ella Junnila som får lämna den regnpinade arenan och kliva in i intervjutältet. Hon har nyss kvitterat ut sin första mästerskapsfinalplats, men slår inte precis några volter av lycka.

– Det var ganska hemskt. Det var kallt och regnade, och kyla i sig är ingen större fara men när madrassen är våt får man vatten överallt och är blöt hela tiden. Som tur behövdes det inte mer än det här, säger Junnila till Yle Sporten.

Junnila klarade 178 i det första försöket, vilket räckte för final. Junnila hoppade finländskt rekord 195 i Tammerfors för en vecka sedan. Det gjorde hon med halv ansats, praktiskt taget fyra steg, en reservmetod hon använde sig av även i dag.

– Vi visste att föret kan vara dåligt och fyrastegsfarten är lite säkrare. Och sedan försöker vi spara baklåret. Det är helt funktionsdugligt, men känns lite annorlunda än det vänstra. Därför denna lösning.

Ella Junnila vid landskampen 2018.
Ella Junnila vid landskampen 2018. friidrott,höjdhopp,Ella Junnila

Junnila drabbades av kramp i höger baklår i Kuortanes midsommartävlingar och har fortfarande inte blivit kvitt problemet. Hon har inte ännu bestämt om hon tar till full ansats i finalen.

Junnila ligger delad tvåa i Europa och är en stark medaljkandidat ifall baklåret håller.

– Det blir min första mästerskapsfinal, så visst är jag ivrig. Statistik är alltid bara statistik, dem kan man kasta i skräpkorgen när det vankas final.

Vad krävs för medalj?

– Det har utlovats sol och varmt, så nog måste man hoppa högt. Vi är fem damer över 190 i år och jag tror nog det behövs ett resultat på rejält över 190.

Kangas ute efter medalj

Statistiktvåa i Europa är även släggkastaren Aaron Kangas. Kangas kastade en jämn serie med 68,54, 69,08 och till slut 70,87, som spräckte kvalgränsen med 37 centimeter.

– Jag var lite väl försiktig i början men det sista kastet lyckades bättre tekniskt och landade på en helt okej längd. Inget speciellt, säger Kangas som kastade personbästa 73,94 i Kaustby för ett par veckor sedan.

– Jag borde vara i rekordform. Träningarna har gått till och med bättre än inför Kaustby, så bara jag träffar rätt i morgon kan det bli helt bra resultat.

Aaron Kangas kastar slägga, U23-EM 2019.
Aaron Kangas hoppas på pallplats i lördagens final. Aaron Kangas kastar slägga, U23-EM 2019. Bild: Anssi Mäkinen

Kangas har medverkat i tre juniormästerskapsfinaler tidigare, men aldrig tagit sig in bland de åtta främsta. Han var näst bäst i kvalgrupp A bakom spanjoren Alberto Gonzalez (73,29).

– Målet i finalen är att få kasta sex kast. Sen ser vi hur långt det kan räcka, blickar Kangas fram emot finalen.

Du ligger tvåa i statistiken, vad säger du om dina medaljchanser?

– Förstås hoppas jag på det, men jag har många killar jättenära mig i statistiken, så det kommer att bli en riktigt tajt tävling där det säkert krävs 72-73 meter för medalj.

Släggkastaren Roope Auvinen
Ingåbon Roope Auvinen klar för final. Släggkastaren Roope Auvinen Bild: © Anssi Mäkinen friidrott,slägga,Sjundeå IF,Ingå,Västnyland,släggkastare,roope auvinen

Sjundeå IF:s Roope Auvinen fick vänta länge på sitt tredje kast efter att släggburen gick sönder mitt under kvalet. Men trots en lång väntan och ett ösregn som drog in över Gunder Hägg-stadion bättrade Auvinen på till 67,26 i sista kastet.

Han slutade sexa i kvalgrupp A och fick vänta om det räcker till final. Det gjorde det.

Auvinen var till slut elva i kvalet, pinnhålet framför Aleksi Jaakkola som kastade 67,03 i kvalgrupp B. Därmed har Finland fullt manskap i släggfinalen.

Ett nytt rekord är absolut möjligt, minst 16,50. Inte heller 17 meter är uteslutet med en pangträff.― Eveliina Rouvali

Finalplats blev det även för Eveliina Rouvali i kula. Rouvali, som stannat i kvalet i sina tre tidigare juniormästerskap, var nia i sammandraget med resultatet 15,52. Hon satte sitt personliga rekord 16,10 på midsommaren.

– Finalplats var minimimålet och den kom med en ganska enkel, säker stöt i första. Det gick faktiskt ännu längre i uppvärmningen, men vi sparar de längsta stötarna till finalen, säger en leende Rouvali som nådde 16,50 inomhus i vintras.

– Ett nytt rekord är absolut möjligt, minst 16,50. Inte heller 17 meter är uteslutet med en pangträff. Det skulle säkert också räcka ganska högt i slutresultaten, men jag säger nu fast att topp-8 är målet. Det skulle vara godkänt.

Lehikoinen: Positivt formbesked

Förmiddag, innerbana, regn – och bara några tiondelar från årsbästat. Viivi Lehikoinen övertygade i försöksheaten på 400 meter häck.

HIFK-löparen höll god fart ända från start och korsade mållinjen som tvåa i sitt heat, vilket innebar direkt avancemang. Hennes tid var 58,85, då årsbästat lyder 58,55.

– Känslan under uppvärmningen var inte den bästa, men jag tänkte bara att jag vill få till ett avslappnat lopp i själva tävlingen, och det lyckades bra, säger Lehikoinen.

Viivi Lehikoinen löper över en häck
Viivi Lehikoinen löper semifinal på lördag. Viivi Lehikoinen löper över en häck Bild: imago/Beautiful Sports/ All Over Press friidrott,Viivi Lehikoinen

Lehikoinen sade i Yle Sportens intervju inför EM att formen borde räcka till betydligt bättre tider än vad hon visat upp hittills. Den flerfaldiga juniormästerskapsmedaljörens personliga rekord från 2017 är 56,49.

– Det här var ett positivt formbesked. Jag går helt klart in för att ta en finalplats i morgon. Det gäller bara att tro på sig själv, så blir det nog bra, säger Lehikoinen som var åttonde snabbast i försöksheaten.

– Det lär behövas en tid under 58 sekunder för att avancera, så tuffa flickor finns med i startfältet. Men det borde vara helt möjligt för mig.

Läs mera:

HIFK-sprinter rörd efter överraskande EM-finalplats på 100 meter – Kujanpää jagar jackpot i stav: ”Jag vill besegra varenda en”

Finlands öppningsdag i U23-EM i friidrott i Gävle var som helhet med beröm godkänd. Till de största glädjeämnena hörde Lotta Kemppinen. Jag skulle nog inte ha kunnat önska mig något bättre, säger HIFK-sprintern.

Läs mera:

Maria Huntingtons medaljjakt kom av sig – avbryter EM-sjukampen

Maria Huntingtons sjukamp i U23-EM i friidrott i Gävle är över. Huntington, som ledde tävlingen efter två grenar, skadade sig i den tredje grenen kulstötning och avbröt kampen.

Läs mera:

Blåvit kalasstart på EM – Huntington leder sjukampen, dubbel finalglädje i slägga: ”Jag tänkte bara perkele, nu kastar du långt!”

Finlands friidrottare har fått en strålande inledning på U23-EM i Gävle. I sjukamp är Maria Huntington i ledning efter personbästa i höjd, båda släggdamerna knep finalplats, och HIFK-sprintern Lotta Kemppinen avancerade till semifinal.

Läs också