Hoppa till huvudinnehåll

Glada simskolelever trots blåsigt väder och kallt vatten

Barn och simskollärare i vattnet invid en brygga.
Vattnet i Sommarösund var varmt och bra att öva simning i. Barn och simskollärare i vattnet invid en brygga. Bild: Yle/Roger Källman simskolor,simundervisning,barn (åldersgrupper),simning

Typiskt simskoleväder, skämtar simläraren Alexandra Moliis. Barnen på simskolan i Norra Vallgrund har upplevt vind, vågor och kallt vatten med gott humör.

Alexandra Moliis leder Folkhälsans simskolsgrupper på flera ställen, bland annat i Norra Vallgrund och i Södra Vallgrund.

– Det blåser rakt in mot stranden där vi simmar (i Norra Vallgrund), så det vågar massor! Vattnet har varit kring 15 grader varmt under de två simskolveckorna, säger Alexandra Moliis.

En simskollärare på en sandstrand.
Alexandra Moliis. En simskollärare på en sandstrand. Bild: Yle/Roger Källman simskolor,simlärare,Samfundet Folkhälsan,Alexandra Moliis

Alexandra säger att barnen ändå har varit duktiga och gått ner i vattnet varje dag och kämpat sig genom vågorna. Efteråt har de fått värma sig i bastun.

En annan humör- och temperaturhöjare är lekledarna. Mellan turerna i vattnet kommer barnen upp för att äta mellanmål och för att leka på stranden.

– Det har varit ganska kallt och blåsigt, men annars bra, säger lekledaren Andrea Moliis.

Lekledaren Mathias Aspholm håller med om att det har gått okej. Fördelningen mellan simning och lek har varit ungefär 50/50, men kallare dagar har det blivit mer lek, säger han.

Två tonåringar, en flicka och en pojke, iklädda lekledarskjortor.
Andrea Moliis och Mathias Aspholm. Två tonåringar, en flicka och en pojke, iklädda lekledarskjortor. Bild: Yle/Roger Källman simskolor,Samfundet Folkhälsan,Mathias Aspholm

Alexandra Moliis berömmer lekledarna, som har gjort ett fint jobb. Hon berättar att man på onsdagen lekte halva dagen.

– Vi var bara i vattnet en gång. Jag sa att jag ids inte ta ner barnen i vågorna igen.

Går inte att se vad barnen behärskar

Förhålladena i Norra Vallgrund har gjort att Alexandra inte har fått se vad barnen behärskar, bland annat hur långt de kan simma under ideala förhållanden.

Det var en av orsakerna till att man på torsdagen sökte sig till det mer skyddade Sommarösund i Södra Vallgrund. Där har vattentemperaturen mest rört sig mellan 18 och 19 grader.

– Första kursdagen dagen var det 20 grader här och en dag var det bara 16 grader, då pep barnen.

Barn leker på en sandstrand.
Lek på stranden håller temperaturen uppe. Barn leker på en sandstrand. Bild: Yle/Roger Källman barn (åldersgrupper),lek (barnlek),simskolor

I Sommarösund finns ingen bastu att värma sig i, men trots det simmade barnen både en och två gånger. Under mellanmålspausen gav de sina omdömen om badvattnet:

– Varmt, säger de kort och gott.

Alexandra Moliis säger att inget av barnen har hoppat av simskolan på grund av det kalla vädret.

– Det finns barn som, fast jag fryser då jag frågar om någon vill i igen, säger "jo, jag!". De har nog varit ivriga.