Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors hovrätt: Seriestryparen Michael Penttilä ska sinnesundersökas

Michael Penttilä syytettynä oikeudessa.
Michael Penttilä syytettynä oikeudessa. Bild: Matti Myller / Yle Jukka Lindholm,rättegång,Helsingfors hovrätt,Tilltalad

Helsingfors hovrätt har beslutat att seriestryparen Michael Penttilä ska sinnesundersökas. Penttilä är misstänkt för mordet på en 52-årig kvinna.

Tingsrätten beslöt tidigare att inte låta sinnesundersöka Penttilä, trots att försvaret ville det.

Tingsrättens motivering var att Penttilä inte har konstaterats vara otillräknelig trots att han undersökts flera gånger sedan år 1986.

Nu anser hovrätten ändå att det finns orsak att utreda hur Penttiläs personlighet påverkar hans förmåga att styra sitt beteende och förstå konsekvenserna av sina handlingar.

Hovrätten säger i ett pressmeddelande att rätten i sitt beslut har beaktat bland annat att Penttilä står åtalad för ett brott där straffet kan vara det hårdast tänkbara. Hovrätten konstaterar också att det är tio år sedan Michael Penttilä senast sinnesundersöktes.

Penttilä har medgett att han dödade den 52-åriga kvinnan i april 2018, men han nekar till mord.

Han säger att han gick hem till kvinnan för att få intim massage. Under mötet ströp Penttilä offret för hand, med ett läderbälte och med strumpbyxor. Enligt tingsrätten var tillvägagångssättet speciellt grymt, eftersom det tog 6-8 minuter innan kvinnan dog. Penttilä gömde sedan offret under sängen där hon hittades först flera veckor senare.

Penttilä är sedan tidigare dömd för ett tiotal våldsbrott. I nästan alla fallen är det frågan om strypningar.