Hoppa till huvudinnehåll

Korvförsäljning på sommarmarknaden i femtio år

Tre personer står inne i ett gult tält och säljer korv.
Korven säljer bra på sommarmarknaden. Tre personer står inne i ett gult tält och säljer korv. Bild: Yle/Juho Teir korv,marknader (evenemang),Kristinestad,försäljning,tjöck ik

I Kristinestad inleddes idag den traditionella sommarmarknaden. Tjöck IK har varit med och sålt korv på sommarmarknaden sedan starten 1969.

Henry Söderlund har varit med ända från början. Han berättar att de första korvtälten byggdes av en presenning som sattes över några brädor man hade tagit med hemifrån.

– Det var inte en så stor tillställning den första gången, säger han.

En kvinna och två män står och säljer korv i ett tält.
Kerstin Söderlund, Arne Erlands och Henry Söderlund säljer korv. En kvinna och två män står och säljer korv i ett tält. Bild: Yle/Juho Teir korv,marknader (evenemang),Kristinestad,försäljning,arne erlands

Enligt Söderlund ser man många såväl gamla som nya kunder. I alla år har korven sålt bra.

– Mest korv brukar det kanske gå på lördagarna.

Söderlund berättar att de arbetar i pass på ett par tre timmar, så man hinner besöka resten av marknaden mellan varven. Marknaden pågår ända till söndag, och på programmet står bland annat loppisar, utställningar och konserter.

150 kilo korv

Arne Erlands har varit med sedan någon gång på 1980-talet. Att träffa människor tycker han är det bästa med att sälja korv.

– Det är roligt att träffa folk. Alla verkar vara glada.

Erlands uppskattar att de under hela marknaden säljer ungefär 150 kilo korv.

Tjöck IK är inte ensamma om att sälja korv på sommarmarknaden. En bit bort står Sporting Kristinas korvgrillningstält. Erlands berättar att många av dem som köper korv av Tjöck IK kommer från Närpes.

– Antagligen vill de inte köpa av Sporting Kristina, eftersom de är konkurrenter till Närpes Kraft, gissar han.

Ett tiotal korvar ligger på en grill.
Korvar på grillning. Ett tiotal korvar ligger på en grill. Bild: Yle/Juho Teir korv,grill,försäljning,Kristinestad,marknader (evenemang),tjöck ik

Erlands minns inte att det skulle ha varit riktigt dåligt väder någon sommarmarknad. I korvgrillningstältet är de dessutom skyddade mot eventuella regnskurar.

– Men grillen kan slockna om det blåser hårt, säger Erlands.

Tror du att Tjöck IK kommer att stå här och sälja korv i 50 år till?

– Absolut.

Läs också