Hoppa till huvudinnehåll

Mästerskap är lönen för alla fällda svettdroppar – EM-finalisten Väänänen: ”Fantastiskt att här få göra det man verkligen älskar”

Helena Leveelahti, junior-VM 2018.
Helena Leveelahti fick inte ordning på teknikbekymren. Helena Leveelahti, junior-VM 2018. Bild: EPA-EFE / All Over Press Helena Leveelahti

Helena Leveelahti var frustrerad efter diskusfinalen i U23-EM i friidrott i Gävle. Släggfinalisten Kiira Väänänen kunde däremot njuta för fulla muggar trots missade slutomgångar. Wilma Murto var nära katastrof i stavkvalet.

Förra året tog Helena Leveelahti ett bejublat U20-VM-silver på hemmaplan i Tammerfors. I år fick hon lämnade U23-EM med hängande huvud.

Åttondeplatsen i finalen var egentligen ett fall framåt med tanke på teknikproblemen hon besvärats av under säsongen. Men det var inte vad hon var ute efter.

– Inte kan jag vara nöjd. Men så här har det sett ut i år, 51 meter är min nivå. Visst harmar det när jag vet att jag kan så mycket bättre, men det felar i tekniken. Det är fast i så lite och kan stämma när som helst, men inte i dag, säger Leveelahti till Yle Sporten.

Leveelahtis längsta båge mätte 51,03, då hennes årsbästa är 69 centimeter bättre. Hon tog VM-silvret i Tammerfors med personliga rekordet 56,80, som skulle räckt till brons i Gävle.

– Inte kan jag gräma mig över det. Och om jag nu tänker efter, så tar jag hellre en VM- än EM-medalj.

Helena Leveelahti kastar diskus.
Helena Leveelahti. Helena Leveelahti kastar diskus. Bild: Bernd Thissen/dpa/Alamy Live News/AOP Helena Leveelahti

Luften gick ur Leveelahtis final mitt i. Hon trodde att hennes resultat inte skulle räcka för de tre sista omgångarna och mistade all laddning.

– Jag var så säker på att jag faller ut. När jag sedan var åtta, var jag tvungen att snöra på skorna igen och försöka samla mig. Men inte fick jag huvudet med längre, medger 19-åringen.

Finlands andra finaldeltagare Johanna Lehtiö slutade tia med resultatet 49,91.

”Svettdropparna har inte fällts i onödan”

Finland hade fyra kvinnliga finalkastare i elden under den soliga fredagskvällen i Gävle. I släggfinalen var medaljfavoriten Krista Tervo mycket besviken sexa, medan Kiira Väänänen inte deppade alltför mycket över sin nionde placering.

– Det var nära att jag skulle kommit in i topp-8, men Frida (svenskan Bååth) kastade förbi i sista kastet. Men jag får delta i de här tävlingarna en gång till, för Frida var det sista gången. Så jag valde att ge plats åt de äldre, säger Väänänen med ett skratt.

Öppna Instagram-inlägget

Väänänens längsta kast mätte 62,07. Hennes personliga rekord, som hon förbättrat med 71 centimeter i sommar, är 62,46.

– Det här var andra gången i karriären jag kastar 62 meter, så alltför knäckt kan jag inte vara. Och jag har aldrig kommit så här nära mitt rekord i en mästerskapsfinal, säger Väänänen.

– Det som harmar är att jag vet att det finns betydligt längre kast i kroppen. Men det håller å andra sidan intresset uppe, att man alltid kan bättra på. Och titta nu på resultaten här, 70, 69 meter, det är ju helt sjuka resultat. Min kapacitet räcker inte dit ännu.

Det är så fantastiskt att här få dra på sig Finlands färger och göra det man verkligen älskar och har tränat i så många år för.― Kiira Väänänen

Väänänen, som tog U18-EM-brons för tre år sedan, har placerat sig bland de nio främsta i sina samtliga fyra stortävlingar på juniornivå. Den spralliga Lapinlahtikastaren mår bra i mästerskapsatmosfären.

– Jag njuter så mycket som bara är mänskligt möjligt. Det är så fantastiskt att få dra på sig Finlands färger och göra det man verkligen älskar och har tränat så många år för. Alla svettdroppar som fällts, de har inte fällts i onödan.

Finalmiss av Enarvi: ”Irriterande”

På damernas 100 meter häck hoppades både Julia Enarvi och Anni Siirtola kunna blanda sig i en kamp om finalplatser efter nionde respektive åttonde snabbaste tiden i försöksheaten. Men det bar inte ända fram.

Siirtola sprang nytt personligt rekord 13,60 men var inte fullt nöjd trots det. Den klart besviknare av de två var ändå Enarvi, som slutade tia totalt med 13,56. För final skulle ha krävts 13,46, då Enarvis personbästa är 13,41.

– Jag är jättebesviken. Jag visste att jag hade möjligheter att nå final, men det ville sig inte, säger Enarvi och sväljer en tår.

– Formen är fin, uppvärmningen gick fint, största delen av loppet fungerade fint, men allt föll igen på den första häcken.

Vem vet vad det hade blivit för tid om jag lyckats i början. Så irriterande.― Julia Enarvi

Enarvi kom för nära den första häcken i försöksheaten – och begick samma miss i semifinalen. Hon rakade in i häcken och tappade mark.

– Jag vet inte vad som hände, jag kom helt enkelt för nära. Tydligen tryckte jag fram med för mycket kraft och för långa steg. Vem vet vad det hade blivit för tid om jag lyckats i början. Så irriterande.

Julia Enarvi löper häck.
Julia Enarvi var nia i årsbästajämförelsen i startfältet. Julia Enarvi löper häck. Bild: Anssi Mäkinen / Friidrottsförbundet friidrott,Julia Enarvi

Anni Siirtola slutade fjortonde i sammandraget med 13,60, med vilket hon putsade sitt tidigare personbästa med en hundradel.

– Jag hoppades på ett bättre lopp. Helt okej var det väl, och visst är jag nöjd, semifinal och rekord var mitt mål, men lite harmar det förstås alltid att missa finalen.

Bara ”helt okej” trots nytt rekord. Vad vittnar det om?

– Det vittnar om att jag är i bra form, ännu bättre form än det här. Jag hoppas kunna komma åtminstone nära 13,50 senare i sommar och det här gav en bra skjuts framåt.

Inte heller häckherrarna vidare

Valtteri Kalliokulju hade en liknande upplevelse på herrarnas korta häck som Siirtola bland damerna. Kalliokulju förbättrade sitt personbästa med tre hundradelar i semifinalerna på 110 meter häck och var 15:e totalt med 14,16.

Trots det kunde han inte vara hundraprocentigt belåten.

– Visst ska jag vara nöjd med rekord, men det fanns fortfarande saker att förbättra. Jag ska nog kunna gå under 14 sekunder om allt klaffar. Så känns det, säger Kalliokulju.

– Men det här var åtminstone ett stort steg framåt från gårdagens katastroflopp (14,53 i försöksheaten). Och fint att få löpa i mästerskap igen och samla på sig internationell erfarenhet.

Den sista finaltiden var 13,90. Finlands andra semifinallöpare Ilari Manninen sprang rejält in i ett par häckar och stannade klockorna på 14,81.

Murto nära fiasko

Wilma Murto har konstaterat inför EM att hon vill ha guld, inget annat, i Gävle. De planerna tänkte gå ordentligt på tok genast i kvalet.

Murto rev sina två första försök på ingångshöjden 415 men svävade över i det tredje, tog sedan 425 i första, och inkasserade finalbiljetten. Laura Ollikainen och Henriikka Könönen föll däremot ut från söndagens final.

Oskari Lehtonen springer, U23-EM 2019.
Oskari Lehtonen. Oskari Lehtonen springer, U23-EM 2019. Bild: Anssi Mäkinen Oskari Lehtonen

Oskari Lehtonen tog sig planenligt vidare till semifinal på herrarnas 200 meter, även om försöksheatet lämnade en del att önska. Lehtonen var fyra i sitt heat med tiden 21,18 och avancerade direkt.

– Inget att hänga i julgranen. Det kändes ganska trögt och benen tänkte ge efter när jag kom i mål. Jag hade väntat mig bättre men det viktigaste var att komma vidare, säger Lehtonen som noterades för den sextonde bästa tiden i fältet.

Lehtonen missade knappt final i U23-EM i Bydgoszcz för två år sedan. Hans personliga rekord lyder 20,88, men denna säsong har han endast kommit ner på 21,13.

– Jag har inte lyckats så värst bra på 200 meter i sommar men siktar på årsbästa och finalplats i morgon. Finalen var mitt mål också för två år sedan och nu vill jag verkligen ta den. Det lär krävas tider åtminstone i närheten av 21 sekunder, men det ska jag absolut ha i mig.

På damernas 10 000 meter korsade Klaara Leponiemi mållinjen som sextonde dam med tiden 35.29,15.

Läs mera:

Krista Tervo mycket besviken efter medaljmiss i U23-EM – HIFK-löparen Lotta Kemppinen nöjd sexa på 100 meter

Statistiktrean Krista Tervo lyckades inte matcha sitt färska finländska rekord i damernas släggfinal i U23-EM i Gävle. Tervos längsta kast i finalen mätte 63,82 och berättigade till en sjätte plats. I damernas 100-metersfinal överraskade Lotta Kemppinen positivt med en sjätte plats.

Läs mera:

Ella Junnila känner fortfarande av baklåret, körde med halv ansats i EM-kvalet: ”Det var ganska hemskt”

Den finländska rekorddamen Ella Junnila behövde inte förta sig för att avancera till final i höjd i U23-EM i friidrott i Gävle. I herrarnas slägga levererade ett annat finländskt medaljhopp Aaron Kangas.

Läs också