Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Anna-Maja Henriksson avgår som ordförande för Jakobstads fullmäktige, FN låter göra en rapport över kriget mot droger i Filippinerna

Anna-Maja Henriksson kävelemässä Presidentinlinnasta Säätytalolle.
Anna-Maja Henriksson Anna-Maja Henriksson kävelemässä Presidentinlinnasta Säätytalolle. Bild: Karoliina Simoinen / Yle styrelse,politik,politiker,regeringsförhandlingar,Svenska folkpartiet i Finland,Anna-Maja Henriksson

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Svenska folkpartiets ordförande och justitieminister Anna-Maja Henriksson kommer att avgå som ordförande för Jakobstads fullmäktige vid nästa fullmäktigemöte på hösten, meddelade Hufvudstadsbladet.

Sommaren har börjat dystert med tanke på drunkningsolyckor. Mer än dubbelt så många drunknade i juni i år jämfört med i fjol.Tjugo människor har drunknat i juni i år. I juni i fjol låg den siffran på nio drunkningsoffer.

Utrikes

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter låter göra en rapport över kriget mot droger i Filippinerna. Enligt övervakarna har president Rodrigo Dutertes krig mot droger krävt 20 000 liv över tre års tid. FN:s beslut att genomföra rapporten över läget i Filippinerna ledde till en motreaktion från landets regering. Enligt deras uppskattningar ligger dödssiffran på 5 300.

De första bilderna på den sovjetiska atomubåten K-278 Komsomolets som sjönk i Norska havet 1989 har publicerats. Norrmännen har uppmätt extremt höga strålningsvärden vid vraket. De test som gjordes vid vraket visade att det läcker ut radioaktivt cesium från fartygets ventilationskanaler. Atomubåten var rustad med två kärnvapenbestyckade torpeder - som fortfarande finns ombord.

USA:s president Donald Trump är besviken på att Kina inte har köpt mera amerikanska lantbruksprodukter. Kinas president Xi Jinping och Trump kom överens om köpen vid G20-mötet i juni.

Väder

I landets västra del är det delvis klart och bara enstaka regnskurar är möjliga. Högsta temperaturen är 16-20 grader.

I östra Finland är det halvklart till mulet. Vid östgränsen kan det förekomma regnskurar. Dagens högsta temperatur är 10-15 grader.

Det är mest klart och halvklart i landets norra del, men på vissa ställen kan det förekomma lokalt regn. Dagens högsta temperatur är 12-17 grader.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes