Hoppa till huvudinnehåll

Österbottniska ungdomar deltar i stor brandkåristtävling i Schweiz - ’’Det är närmare än någonsin’’

En grupp brandkårister ler mot kameran.
En grupp brandkårister ler mot kameran. Bild: Yle/August Treier Malax,Brandkårister

Tio ungdomar från Österbotten deltar i en stor tävling för brandkårister i Schweiz. I tävlingen samlas lag från hela världen och från Finland deltar tre lag varav ett kommer från Malax. Laget har tränat sedan december och är redo för tävlingen.

Tävlingen pågår mellan 14 – 21 juli i Martigny i Schweiz och ordnas av ungdomskommissionen vid CTIF, som är en världsomspännande organisation för brandkårer och räddningstjänster.

I tävlingen tävlar man i hantering av redskap, slangdragning och att ta sig över hinder. David Sved som hjälpt till att undervisa och träna ungdomarna säger att de tävlande inte enbart bedöms i snabbhet utan även i hur väl de utför uppgifterna.

- Det är strikta regler på allt man ska göra. Allt ska vara exakt, säger Sved.

Fyra brandkårister ler mot kameran.
Övre raden från vänster: Josefine Sjöstrand, David Sved. Nedre raden från vänster: Alex Antell och Jesper Finne. Fyra brandkårister ler mot kameran. Bild: Yle/August Treier Malax,Brandkårister

Hjälp av psykoterapeut och världsmästare

Laget har tränat sedan december och flera personer har varit inblandade i förberedelserna. De har bland annat tagit hjälp av en psykoterapeut och styrkelyftaren Fredrik Smulter.

Josefine Sjöstrand, som har hjälpt till att undervisa och träna laget, säger att Smulter har pratat om hur de ska tänka och ladda upp inför tävlingarna.

- Vi har även haft hjälp av en ledare som är specialliserad på det här och vi förbättrades mycket av det, säger Sjöstrand.

En brandslang och ventiler.
I tävlingen bedömer man hantering av redskap. En brandslang och ventiler. Bild: Yle/August Treier Brandslang,Malax brandmannaförening

Upplevelse och gemenskap

Jesper Finne och Alex Antell är två av ungdomarna som ska delta i tävlingarna. De säger att det bästa med att få delta är att man får åka utomlands och träffa nya människor och skapa gemenskap.

Finne säger att Schweiz är ett vacker land så förutom att tävla ser de även fram emot att få se nya miljöer och områden

- Vi ser också fram emot att få en så bra placering som möjligt, säger Antell

Sjöstrand håller med om att det kommer vara en upplevelse.

- Det är nog kanske en gång i livet som man får delta i något sånt här, säger Sjöstrand.

God laganda

Laget har som målsättning att utföra uppgifterna så bra de kan men även att njuta och ha roligt. Att vinna är självklart också ett mål.

- Vi har tränat mindre än många andra lag men vi hoppas att det går bra och att vi lyckas vinna, säger Finne.

En person springer med en brandslang medan två andra tittar på.
I tävlingen krävs precision, snabbhet och samarbete. En person springer med en brandslang medan två andra tittar på. Bild: Yle/August Treier Malax,Brandkårister

Trots att de tränat mindre än flera av de andra lagen tror Antell att lagets goda sammanhållning kan vara till deras fördel.

- Alla känner varandra bra och vi träffas annars och inte bara på brandstationen. Vi vet hur vi funkar, säger Antell.

Finne säger även att de flesta i laget har gått i samma skola tillsammans, så de har känt varandra en tid.

Redo och taggade

Laget har nu fått sina kläder och är taggade på att få åka iväg.

- Det känns som att vi är påväg och att det är riktigt nära. Det har aldrig varit så här nära helt enkelt, säger Antell.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten