Hoppa till huvudinnehåll

Swish genom luften och klirr i kedjorna - frisbeegolf är Finlands snabbast växande idrottsgren

Frisbeegolfklubben Raaseporin Korillas ordförande Emil fageström vid den första korgen på banan i Karis.
Frisbeegolfklubben Raaseporin Korillas ordförande Emil Fagerström vid den första korgen på banan i Karis. Frisbeegolfklubben Raaseporin Korillas ordförande Emil fageström vid den första korgen på banan i Karis. Bild: Yle / Sebastian Dahlström discgolf,Frisbee,Karis,Västnyland,emil fagerström

Antalet frisbeegolfbanor i Finland har tiodubblats på tio år, från 64 till 640 stycken. Allt som allt sysslar drygt en kvarts miljon finländare med frisbeegolf i någon form. Frisbeegolf är Finlands snabbast växande idrottsgren.

Föreningen Raaseporin Korilla är en av flera frisbeegolfföreningar i Västnyland. En aktiv förening där medlemmarna deltar i både tävlingar och underhållet av banan.

- Vi har 25 aktiva medlemmar, säger föreningens ordförande Emil Fagerström.

Joni Lipponen, Emil Fagerström och Ari Dufvelin - alla aktiva frisbeegolfare inom föreringen Raaseporin Korilla.
Joni Lipponen, Emil Fagerström och Ari Dufvelin - alla aktiva frisbeegolfare inom föreringen Raaseporin Korilla. Joni Lipponen, Emil Fagerström och Ari Dufvelin - alla aktiva frisbeegolfare inom föreringen Raaseporin Korilla. Bild: Yle / Sebastian Dahlström discgolf,Raseborg,Karis,Västnyland,ari dufvelin

Det är en solig och lite kylig julimorgon och vi befinner oss vid det första hålet på frisbeegolfbanan i Karis. Fagerström öppnar sin väska och i den ligger kring 20 frisbeear i grälla färger uppradade.

Föreningsmedlemmarna Ari Dufvelin och Joni Lipponen gör Fagerström sällskap på banan. Dufvelin intygar att grenen är väldigt populär i Finland idag.

- Vid sidan av de 260 000 som utövar sporten som en hobby har drygt 2 700 finländare tävlingslicens. Fem personer i Finland lever på att utöva sporten, säger Dufvelin.

En väska full av discar för discgolf.
En väska full av frisbeear för banans olika moment. Precis som golfaren byter klubba byter frisbeegolfaren frisbee beroende på terräng och kastets längd. En väska full av discar för discgolf. Bild: Yle / Sebastian Dahlström discgolf,Raseborg,Karis,Västnyland,disc golfer

Dufvelin tillägger att Finland, tillsammans med USA, är världsledande när det kommer till frisbeegolf.

- För tio år sedan låg Finland långt efter, i dag är vi god tvåa efter USA.

Världsmästerskap spelas varje år och Europamästerskap vartannat år. Än så länge är frisbeegolfen inte en OS-gren, även om det finns de som gärna skulle ändra på den saken.

Putter, mid-range och driver

Precis som golfspelaren byter klubba byter frisbeegolfaren frisbee under tävlingens gång.

Ari Dufvelin bläddrar bland sina frisbeear. De är olika hårda och har olika aerodynamiska egenskaper. Det finns drivers, mid range och putters. Drivern flyger långt och snabbt, de andra långsammare och kortare. Dufvelin väljer en driver.

Han kliver upp på startplatsen, hålets "tee", och tar sikte. Han tar några snabba steg, svingar sig runt och frisbeen lämnar hans hand med ett dovt swishande.

Frisbeegolfaren Ari Dufvelin i färd med att kasta sin frisbee på Karjaan Korillas bana i Karis.
Frisbeegolfaren Ari Dufvelin i färd med att kasta sin frisbee på Karjaan Korillas bana i Karis. Frisbeegolfaren Ari Dufvelin i färd med att kasta sin frisbee på Karjaan Korillas bana i Karis. Bild: Yle / Sebastian Dahlström discgolf,Frisbee,Västnyland,Karis,ari dufvelin

Ett lyckat kast ger en känsla av både action och estetik. Den roterande disken glider fram mellan trädstammarna och vilar mot luftmotståndet.

Efter en snabb och stilig båge slår frisbeen i marken på greenen i närheten av målet. Snyggt.

Redaktörens premiärkast gick inte som på Strömsö

Yles reporter får också prova på att kasta. Joni Lipponen gräver i sin väska efter en lämplig frisbee för mitt premiärkast.

- För en nybörjare skulle jag rekommendera en mid-range, säger Lipponen. Det är lättare att få ett rakt kast med en frisbee som flyger långsammare.

Swish. Äsch.

Snöpligt nog tar frisbeen mark bara 20 meter bort, efter en snabb och allt för låg bana genom luften.

- Den "slintade" lite, bedömer ordförande Emil Fagerström.

- Men om du tar dig igenom banan några gånger så skall du nog se att frisbeekasten börjar komma upp i 50-60 meter, tillägger han uppmuntrande.

En frisbee som ligger på gräset.
Frisbeen har landat. Härifrån fortsätter spelaren med nästa kast. En frisbee som ligger på gräset. Bild: Yle / Sebastian Dahlström Frisbee,discgolf

Bra för grundkonditionen

Den som är sugen på att testa på frisbeegolf kan kontakta föreningen för att få låna en frisbee. Alternativt kan man köpa ett eget set.

- Raaseporin Korillas bana är gratis och öppen för allmänheten, dygnet runt. Välkomna bara och kasta, säger Fagerström.

Två gånger per vecka ordnar föreningen dessutom tävlingar på banan.

- Det är ett bra tillfälle att lära känna andra som sysslar med grenen och lära sig av mera erfarna spelare, säger Dufvelin.

Frisbeegolfaren Joni Lipponen kastar en putter i korgen.
På sista delen av banan används en putter. Joni Lipponen kastar frisbeen i korgen. Frisbeegolfaren Joni Lipponen kastar en putter i korgen. Bild: Yle / Sebastian Dahlström discgolf,Karis,Västnyland,joni lipponen

Ari Dufvelin har själv sysslat med frisbeegolf i tre år. Han understryker att grenen passar både unga och gamla, och är en bra rörelseform för den som vill uppehålla sin grundkondition.

- Snittpulsen brukar ligga på 100 till 140 slag i minuten. Jag brukar kasta med min svärfar som är 80 år gammal, säger Dufvelin.

Kedjorna klirrar till när spelarna kastar sina frisbeear i korgen. Så var det första hålet avklarat på banan i Karis. De övriga 17 väntar.

Frisbeegolfspelaren Joni Lipponen på banan i Karis.
Frisbeegolfaren Joni Lipponen samlar sina frisbeear efter en runda på frisbeegolfbanan i Karis. Frisbeegolfspelaren Joni Lipponen på banan i Karis. Bild: Yle / Sebastian Dahlström discgolf,Karis,Raseborg,Västnyland

Läs också