Hoppa till huvudinnehåll

Uleåborgs tingsrätt gav de sista domarna i sexbrottshärvan

Uleåborgs tingsrätt.
Uleåborgs tingsrätt. Uleåborgs tingsrätt

Uleåborgs tingsrätt gav på fredagen de två sista domarna i den omfattande sexualbrottshärvan. De dömda är två män, 26 och 33 år gamla.

Domarna gäller fallet där en flicka utsattes för övergrepp av flera män med invandrarbakgrund. Hon var 12-13 år då brotten skedde.

26-årige Qayssar Mohsin Sbahi Aldhulaiei fick en fängelsedom på fyra år för grov våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn samt misshandel.

Enligt rätten hade Aldhulaiei våldtagit flickan både vaginalt och analt, och begagnat sig av våld. Rätten konstaterade att han fortsatt med sin gärning, trots att flickan daskat honom i ansiktet och bett honom att sluta.

33-årige Abdo Ibrahim Ahmed dömdes till fängelse i fyra år och två månader. Han hade gjort sig skyldig till grov våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjande av barn samt innehav av barnpornografisk bild.

Även Ahmed hade tvingat flickan till analt samlag, och inte slutat trots att hans offer skrikit att det gjorde ont. I hans ägo påträffades därtill en video där ett minderårigt barn framställdes på ett kränkande vis.

Mönstret upprepades

De sex män som tidigare dömts i fallet fick alla fängelsestraff av varierande längd. Tidigare den här veckan dömdes 38-årige Hassan Mohamud Mohamed till fyra och ett halvt års fängelse för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

De första domarna föll i maj. 21-årige Rahmani Gheibali dömdes till fängelse i fyra år, och 21-årige Shiraqa Yosefi fick en dom på två år.

I juni dömdes 23-årige Osman Ahmed Mohamed Humad till tre års fängelse. 29-årige Javad Mirzad fick ett fängelsestraff på tre år och fyra månader, och för 26-årige Ali Osman Mohameds del blev domens längd fyra år.

I samtliga fallen var brottsrubriceringen grovt sexuellt utnyttjande av barn. Några av de åtalade dömdes även för grov våldtäkt och lockande av barn i sexuella syften.

De flesta av brotten skedde under sommaren och hösten 2018. Mönstret upprepades flera gånger, trots att de olika brotten begicks vid skilda tidpunkter och gärningsmännen inte kände varandra.

Männen hade blivit bekanta med flickan på sociala medier, lockat henne till en lägenhet och utsatt henne för sexuellt våld. Den här typen av verksamhet kallas för grooming.

"Stor samhällelig betydelse"

Terttu Utriainen, som är professor emerita i straffrätt vid Lapplands universitet, kallar brottshärvan i Uleåborg rätt ovanlig för finländska förhållanden.

- Det exceptionella är uttryckligen att det finns ett offer och flera gärningsmän, säger Utriainen till Svenska Yle.

Rent juridiskt finner inte Utriainen ärendet så problematiskt. Däremot är internets roll värd att uppmärksamma. Offret och förövarna har kommunicerat på internet innan de träffades, och det gör att fallet har stor samhällelig betydelse.

- Internet har blivit allt viktigare. Människor har hittills inte brukat veta något om andra personer som de träffar via nätet eller på sociala medier. Men nu växer kunskapen, säger Terttu Utriainen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes