Hoppa till huvudinnehåll

Ella Junnila öppnade Finlands medaljkonto i Gävle! Rörd bronsdam: ”Jag är bara så lycklig”

Ella Junnila.
Ella Junnila. Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press Ella Junnila

Ella Junnilas höjdfinal höll på att bli en stor besvikelse då hon behövde tre försök för att klara höjden 180. Slutligen blev hon endast två centimeter från sitt personliga rekord och vann EM-brons med resultatet 192.

Ella Junnila kliver in i intervjuzonen med Finlands flagga virad runt omkring sig. Hon har nyss återvänt från ett ärevarv – hennes första i mästerskapssammanhang.

– Jag är bara så lycklig, får en rörd Junnila fram.

– Det här är det jag vill och orsaken till att jag håller på med det här. Det känns så otroligt fint, berättar Junnila för Yle Sporten.

Junnila hade en rivning på höjden 189 men 192 klarade hon på sitt första försök. Det var det som skilde henne från fyran, statistikettan Karyna Taranda, som klarade 192 först i andra hoppet.

Väntade sig inte medalj

Trots att Junnila var delad statistiktvåa inför EM väntade hon sig inte en medalj.

– Nej, det gjorde jag ärligt sagt inte.

Orsaken var de små skadebekymren under de senaste veckorna. Junnilas baklår krampade på midsommaren och efter det har hon inte kunnat genomföra hopp med full ansats.

Ella Junnila, U23-EM 2019.
Junnila använde sig av en fyra stegs ansats i gårdagens kvaltävling. Ella Junnila, U23-EM 2019. Bild: Anssi Mäkinen Ella Junnila

Med praktiskt enbart fyra steg hoppade hon trots det finländskt rekord 195 i Tammerfors förra veckan, och hon använde samma ansats även i EM-kvalet.

Men strax före finalen bestämde hon med tränaren att använda full fart.

– Jag hade inte hoppat med full fart på tre veckor. Det var en risktagning, men det lönade sig. Det bara kändes rätt att köra med det.

Det är min första mästerskapsmedalj och det finns inte något större för mig än mästerskapsmedaljer― Ella Junnila

De två rivningarna på höjden 180 höll på att ställa till det, men 20-åringen tog situationen med ro.

– Jag gjorde ett par provhopp för att känna efter med hurdan effekt jag ska löpa den längre sträckan. I det tredje hoppet var jag sedan att okej, nu går jag över ribban. Jag satte ordentligt med fart och det gick vägen.

Vad betyder den här medaljen för dig?

– Det är min första mästerskapsmedalj och det finns inte något större för mig än mästerskapsmedaljer. Det här var mina sista juniorstortävlingar och jag ville verkligen lyckas här.

Julia Levtjenko var klar etta i tävlingen. Ukrainskans första rivningar i tävlingen kom på höjden 200 och hennes segerresultat var 197. Tvåan Christina Honsel från Tyskland hade samma resultat som Junnila men tog silver tack vare färre rivningar.

Den senaste blåvita mästerskapsmedaljen i damhöjd tog Katja Kilpi genom ett silver i U20-VM 1990. Katja Kilpis bror heter Jouko Kilpi – och fungerar som Ella Junnilas tränare.

Läs mera:

Statistiktvåan Kangas blev utan medalj i släggfinalen: “Visst grämer det just nu”

Aaron Kangas var ett av Finlands stora medaljhopp i U23-EM i friidrott. Kangas blev över tre meter från sitt personliga rekord i släggfinalen och fick nöja sig med en femte plats.

Läs mera:

Medaljfavoriten Koilahti illa ute i längdkvalet, men höll huvudet kallt – förvirring hos funktionärerna skapade onödig stress: ”Vi tänkte båda att ööh, okej”

Europaettan föll ut ur finalen, och också tvåan var på väg ut. Men Taika Koilahti lyckades i den sista omgången i damernas längdkval i U23-EM i Gävle och är klar för final. Egentligen skulle hon inte alls ha behövt spänna sig.

Läs mera:

Nu ska guldet äntligen komma – Wilma Murtos bästa stavkompis är samtidigt bittraste rivalen i EM-finalen: ”Jag kan inte hoppas på det bästa för henne”

Efter skrämselhicka på inledningshöjden kravlade sig Wilma Murto vidare till stavfinal i U23-EM i friidrott i Gävle. För att nå guldet hon saknar i sitt sista juniormästerskap måste hon besegra kära konkurrenten Angelica Moser.