Hoppa till huvudinnehåll

Familjer besvikna i Frankrike - inget svar på varför barn fötts utan armar i flera regioner

I Frankrike var det många som på fredagen väntade sig ett svar på varför det har fötts ett flertal barn utan armar i flera regioner. De anhöriga blev besvikna - inga svar kunde ges och i den region man har rapporterat om flest fall ska inga vidare utredningar göras.

En fransk expertkommitté har suttit sedan hösten för att försöka ta reda på varför det har fötts ovanligt många barn utan armar eller händer i flera olika franska regioner.

Visselblåsaren i hela skandalen är den franska epidemiologen och läkaren Emmanuelle Amar, som leder centret Remera i departementet Rhône-Alpes där man bokför missbildningar i regionen.

Hon slog larm år 2014 om att det fötts ovanligt många barn utan armar - åtta fall under åren 2009-2014.

Spädbarn
Spädbarn Bild: Unsplash / Janko Ferlic Koper nyfödda,nyfödda,babyer,nativitet,födsel,spädbarn

Bekämpningsmedel misstänktes

Då hälsovårdsmyndigheterna började utreda saken hittade man ytterligare 11 fall i området. Det var barn födda mellan 2000-2009.

Det väcktes en misstanke om att orsaken kunde vara kopplad till bekämpningsmedel inom jordbruket, eftersom den enda gemensamma nämnaren var att mödrarna bodde i rurala områden.

Många mindes också skandalen med de så kallade talidomidbarnen.

På 1950- och 60-talen föddes tusentals barn som kunde sakna armar eller ben, eftersom deras mammor hade ordinerats ett läkemedel som innehöll talidomid mot illamående under graviditeten.

I många av de nu aktuella fallen har man ändå kunnat slå fast att mödrarna inte har ätit några misstänkta mediciner. Orsaken är inte heller genetisk.

Emmanuelle Amar har hamnat i konflikt om sin kartläggning med de nationella hälsovårdsmyndigheterna och det forskningscenter hon leder har hotats av nedläggning.

En bild på en tidning, bredvid finns en röd kaffekopp.
"Familjerna vill veta", lyder rubriken på dagstidningen Aujourd'huis första sida. Tidningen har gjort stora reportage om de lemlösa barnen. En bild på en tidning, bredvid finns en röd kaffekopp. Bild: Yle / Johan Tollgerdt Frankrike,tidningar,kaffe,nyheter

Inget nationellt register över missbildningar

Det finns inget nationellt register i Frankrike som skulle bokföra hela landets missbildningar, utan de uppgifter som finns täcker knappt 20 procent av befolkningen.

Efter att de armlösa barnen i departementet Ain hamnade i rubrikerna har det ändå uppdagats fler fall på andra håll.

Åtminstone fyra barn har fötts utan armar i Bretagne, tre i departementet Loire-Atlantique strax intill och enligt medieuppgifter finns ytterligare tre fall i Bouches du Rhône i södra Frankrike, tre flickor födda 2016.

I dag var det meningen att den efterlängtade rapporten skulle publiceras. Slutsatserna väcker förvåning.

En person sprejar en odling med bekämpningsmedel.
Bekämpningsmedel misstänktes som enda gemensamma nämnare, men man nådde inga klara svar. En person sprejar en odling med bekämpningsmedel. Bild: Mostphotos bekämpningsmedel,ogräs,Ogräsbekämpning,herbicider,jordbruk,skadedjurskontroll

"Hur kan man vara nöjd?"

Fortfarande kan myndigheterna inte identifiera någon orsak till varför barnen fötts utan armar.

Utredningarna i Loire-Atlantigue och Bretagne ska fortsätta, men däremot inte i Ain.

- Det finns egentligen bara sex fall i Ain, och de sträcker sig över en lång tidsperiod. Barnen har fötts tidsmässigt långt ifrån varandra, säger professor Alexandra Benachi, som leder expertkommittén.

Däremot finns det tre fall i Bretagne, där tre barn utan armar fötts i samma by inom 18 månader, fortsätter Benachi.

Epidemiologen och läkaren Emmanuelle Amar är besviken.

- Hur kan man vara nöjd då det inte blir någon fortsatt utredning i Ain? Att där inte finns ovanligt många fall? Det är att säga att det inte finns något att se, säger Amar.

Källor: Le Monde, le Figaro, L'Express, France3, BBC, RTL, EBU