Hoppa till huvudinnehåll

Hårt arbete och samarbete gav resultat – "om två, tre år kan Åbo utexaminera sina första diplomingenjörer i maskinteknik”

En glad Matti Rihko står inomhus.
Matti Rihko, Åbo handelskammares styrelseorförande, tidigare vd för Raisio-koncernen. En glad Matti Rihko står inomhus. Bild: Yle/Marie Söderman Åbo universitet,matti rihko

Då representanter för Åbo stad, universiteten och näringslivet samlades för att berätta om den nya teknikutbildningen vid Åbo universitet sken alla i kapp med solen.

- Jag har inte förstått hur nöjd man kan bli över att vi kommer att få se fler "teekkare" på stan, skrattar stadsdirektör Minna Arve och syftar på de kommande diplomingenjörerna.

Minna Arve står i ett mötesrum och pratar och gestikulerar.
Stadsdirektör Minna Arve. Minna Arve står i ett mötesrum och pratar och gestikulerar. Bild: Yle/Marie Söderman Åbo,stadsdirektörer,gestikulera

Men i bakgrunden finns år av hårt arbete. Staden, universiteten, högskolorna och näringslivet har jobbat intensivt för att visa vilket enormt behov det finns av diplomingenjörer i maskin- och materialteknik i Egentliga Finland.

- Då vi inte nådde målet för några år sedan jobbade vi vidare. Staden har under tiden utvecklat samarbetet och den infrastruktur som behövs. Nu är vi ännu mer beredda att starta utbildningen, säger Arve.

Både Åbo universitet och Åbo Akademi utbildar diplomingenjörer, men i dagsläget är det färre än två procent av Finlands alla diplomingenjörer som utexamineras i Åbo.

Långsiktighet behövs

Enligt Åbo handelskammares styrelseordförande Matti Rihko är kontinuiteten a och o för företag i branschen.

- Vi har många företag här som är stora globalt. För att vara konkurrenskraftiga på längre sikt måste de veta att de får de resurser de behöver i framtiden. De måste veta att det finns en miljö där det lönar sig att investera, säger Rihko.

Företag som behöver de nya ingenjörerna är till exempel Meyervarvet, läkemedelsföretaget Bayer, maskintillverkaren Sandvik, Pemamek som producerar svetsautomater, bilfabriken Valmet Automotive och gjuteriföretaget Leino Group.

Kalervo Väänänen står och pratar i ett mötesrum och gestikulerar med händerna.
Åbo univesitets rektor Kalervo Väänänen fick den trevliga nyheten endast ett par veckor innan han slutar på sin post. Kalervo Väänänen står och pratar i ett mötesrum och gestikulerar med händerna. Bild: Yle/Marie Söderman Åbo universitet,åbo universitets rektor

Utbildningen i maskin- och materialteknik beräknas kunna starta hösten 2020 och de första diplomingenjörerna kommer att utexamineras i rask takt, cirka 100 per år.

- Det är möjligt att de första utexamineras om två-tre år ifall de tas in som kandidater och sedan avlägger magistersexamen. Situationen för företagen kommer att förbättras redan om några år.

Enligt Rihko är det också unikt för Åbo att de flesta företag har en orderbok som sträcker sig över en längre period.

- Vi vet att företagen kommer att sälja under de kommande tio åren så de måste också kunna producera det de har sålt, säger Rihko.

Branschen i Loimaa växer

Vid svetsföretaget Pematek i Loimaa med drygt 230 anställda är personalchef Niina Nurmi lättad över att beslutet till sist kom.

- Vi har väntat länge trots att det har funnits en klar efterfrågan. Vi är glada och känner att vi kommer att ha stor nytta av det här.

Profilbild på Niina Nurmi och Pekka Heikonen.
Pemameks personalchef Niina Nurmi, här tillsammas med företagets styrelseordförande Pekka Heikonen. Profilbild på Niina Nurmi och Pekka Heikonen. Bild: Yle/Nora Engström Loimaa,pekka heikonen

Hittills har företaget vänt sig mot Tammerfors för att hitta arbetskraft, men Åbo är närmare.

- Vårt företag växer starkt. Vi kommer att behöva diplomingenjörer i maskin- och materialteknik inom olika områden, här finns det jobb!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland