Hoppa till huvudinnehåll

Medaljfavoriten Koilahti illa ute i längdkvalet, men höll huvudet kallt – förvirring hos funktionärerna skapade onödig stress: ”Vi tänkte båda att ööh, okej”

Taika Koilahti landar i sanden och grimaserar.
Taika Koilahti. Taika Koilahti landar i sanden och grimaserar. Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press

Europaettan föll ut ur finalen, och också Taika Koilahti som låg tvåa inför tävlingen var på väg ut. Men Koilahti lyckades i den sista omgången av damernas längdkval i U23-EM i Gävle och är klar för final. Egentligen skulle hon inte alls ha behövt spänna sig.

Det var spänt läge inför det allra sista hoppet i längdkvalet. Tävlingens sista dam, Taika Koilahti, behövde bättra på för att inte gå förhandsfavoritens öde till mötes.

Statistikettan och regerande mästaren Yanis David hade redan missat finalen. Nu var det Koilahtis tur.

Åbohopparen tog sats, fick till en fin plankträff – och landade på 624. Resultatet förde henne in på sjätte plats i kvalsammandraget och vidare till final.

– Det var en svår tävling, men så var det tydligen för många andra också. Jag tog det säkert, för jag visste att jag kommer tillräckligt långt om jag träffar ens litet ditåt.

Taika Koilahti.
Taika Koilahti har gjort en kanonsäsong. Taika Koilahti. Bild: Pekka Sipola/All Over Press

I själva verket skulle Koilahti inte alls behövt oroa sig. Hennes andra hopp flaggades för övertramp – felaktigt, visade det sig senare.

Koilahti gick fram till funktionärerna efter sitt andra hopp och frågade varför hon visades röd flagg.

– Det syntes ingenting i vaxet och flaggmannen var av åsikten att det är godkänt, men sen kom grenledaren fram och skrek att han inte kan lyfta vita flaggan. Vi var båda att ’öö, okej’.

Hoppet mättes för säkerhets skull och efteråt korrigerades resultaten. Det andra hoppet räknades med – och det mätte förträffliga 648, vilket gav en tredje plats totalt.

Då franska favoriten David missade steg landsmaninnan Hilary Kpatcha fram och hoppade personligt rekord 681. Näst längst nådde Merle Homeier från Tyskland med 652.

Jag går bara in för att göra en bra prestation och tänker inte på varken resultat eller placering, utan bara på vad som känns bra. Det funkar för mig.― Taika Koilahti

Koilahti har gjort en strålande säsong och hissat upp sitt personbästa med 35 centimeter. Rekordet 664 kom i hoppkarnevalen i Jämsä för två veckor sedan. Hon har visat upp en imponerande jämnhet med tolv hopp över 633 i godkända vindar i sommar.

– Allt i förberedelserna har gått bra och det har gått så lite tid från karnevalen att formen inte kan ha försvunnit nånstans, säger Koilahti som efter Kpatchas jätteskutt går in som statistiktvåa i finalen.

– Jag försöker att inte tänka på det. Jag går bara in för att göra en bra prestation och tänker inte på varken resultat eller placering, utan bara på vad som känns bra. Det funkar för mig. Andra får fundera på medaljer och sånt, jag koncentrerar mig bara på mitt.

Kinnunen medaljsugen i spjut

I damernas spjut är flera av Elina Kinnunens huvudkonkurrenter två år äldre, men trots det ligger hon femma i förhandsstatistiken. Och kvalet gav mersmak.

Kinnunen slutade i och för sig ”bara” fyra i kvalgrupp A men resultatet 53,43 var bara en dryg halvmeter under kvalgränsen och gav en sjätte plats i sammandraget.

– Jag är väldigt nöjd. Det första kastet lyckades riktigt bra, jag var ute efter ett säkert kast över 50 meter och det kom 53. Efter det hittade jag inte längre samma laddning då jag visste att det troligen räcker, säger Kinnunen som avslutade med två 48-metersbågar.

Elina Kinnunen kastar spjut.
Elina Kinnunen är dubbel mästerskapsmedaljör. Elina Kinnunen kastar spjut. Bild: Lehtikuva spjutkastning,elina kinnunen

Kinnunen har varit framgångsrik på juniornivå med brons i såväl U18-EM (2016) som U20-EM (2017). Nu gör hon första säsongen i U23-klassen. Nystadskastaren har förbättrat sitt personliga rekord med en dryg meter i sommar till 55,41.

– Det där 55-meterskastet var bra men nog finns det fortfarande fler metrar i kroppen. Jag siktar på att kasta rekord i finalen, säger Kinnunen (som inte är släkt med Jorma och Kimmo Kinnunen).

Hur långt kan du nå?

– Helt hur långt som helst egentligen. Över 55 meter skulle förstås redan det vara helt fantastiskt, men allt är möjligt.

Det första målet är att komma in bland topp-8. Om det lyckas, så måste man givetvis gå in för medalj.― Elina Kinnunen

Två europeiska ungdomar (Eda Tugsuz och Annika Fuchs) har i sommar kastat över 60 meter, vilket inte ännu lär vara realistiskt att nå för Kinnunen i år.

– Det kommer ganska säkert att behövas längder rejält över 55 meter för att vinna medalj. Det kan till och med gå ganska nära 60, tror Kinnunen.

– Det första målet är att komma in bland topp-8. Om det lyckas, så måste man givetvis gå in för medalj. Inte kan man ju göra något annat.

Finlands andra representant Suvi Kemppainen stannade på 47,17 och slutade 18:e. För final krävdes 50,88. I herrarnas tiokamp blev Leo Uusimäki, efter tiondeplatsen på inledande 100 meter, utan resultat i längd.

Läs mera:

Nu ska guldet äntligen komma – Wilma Murtos bästa stavkompis är samtidigt bittraste rivalen i EM-finalen: ”Jag kan inte hoppas på det bästa för henne”

Efter skrämselhicka på inledningshöjden kravlade sig Wilma Murto vidare till stavfinal i U23-EM i friidrott i Gävle. För att nå guldet hon saknar i sitt sista juniormästerskap måste hon besegra kära konkurrenten Angelica Moser.

Läs mera:

Mästerskap är lönen för alla fällda svettdroppar – EM-finalisten Väänänen: ”Fantastiskt att här få göra det man verkligen älskar”

Helena Leveelahti var frustrerad efter diskusfinalen i U23-EM i friidrott i Gävle. Släggfinalisten Kiira Väänänen kunde däremot njuta för fulla muggar trots missade slutomgångar. Wilma Murto var nära katastrof i stavkvalet.

Läs mera:

Krista Tervo mycket besviken efter medaljmiss i U23-EM – HIFK-löparen Lotta Kemppinen nöjd sexa på 100 meter

Statistiktrean Krista Tervo lyckades inte matcha sitt färska finländska rekord i damernas släggfinal i U23-EM i Gävle. Tervos längsta kast i finalen mätte 63,82 och berättigade till en sjätte plats. I damernas 100-metersfinal överraskade Lotta Kemppinen positivt med en sjätte plats.

Läs också