Hoppa till huvudinnehåll

Stora turneringar och stora stjärnor lockar unga: “Damfotbollen har jobbat hårt och förtjänar all uppmärksamhet”

HJK:s juniorlag för flickor födda år 2007 värmer upp på en gräsplan i blåa träningskläder inför en match av Helsinki Cup 2019
De tjejerna som Sanna Malaska tränar har idag betydligt mer vetskap om damfotbollens toppnivå än Malaska själv hade i den åldern, och det ser Malaska bara som något positivt. HJK:s juniorlag för flickor födda år 2007 värmer upp på en gräsplan i blåa träningskläder inför en match av Helsinki Cup 2019 Bild: Yle/Alexander Beijar Helsinki Cup,HJK Helsingfors,fotboll,fotbollsplaner,Juniorfotboll

Förebilder och synlighet i media är något som får unga tjejer att allt mer intressera sig för att spela fotboll. Och trots att synlighet i media inte alltid innebär att kvinnliga fotbollsspelare kan livnära sig på sin sport är det ändå ett steg i rätt riktning.

– Just nu lever vi i mycket spännande tider, eftersom damfotbollens synlighet och utveckling har gått så mycket framåt de senaste åren. Jag har svårt att säga hur långt framåt det kommer gå, men jag tror det kan bli riktigt stort i framtiden, förklarar Sanna Malaska, som tränar HJK:s lag för flickor födda år 2007.

Förutom en karriär som tränare har Malaska själv hunnit spela fotboll en stor del av sitt liv, såväl på nationell som internationell nivå.

Bland annat har hon spelat i det finska landslaget i fotbolls-EM år 2005 och 2009.

Viktigt med förebilder

I och med att årets fotbolls-VM för damer sändes på Yle, har även de tjejer som Malaska tränar hittat flera kvinnliga förebilder inom fotbollen. Det här är något som Malaska ser som väldigt viktigt.

– Överlag är det viktigt att ha förebilder, och det behöver inte alltid vara de största stjärnorna, men som tjej är det mycket lättare att relatera till en kvinnlig förebild, säger Malaska och fortsätter.

Fotbollstränaren Sanna Malaska pekar på någon i hennes lag under en uppvärmning. Malaska har på sig svarta kläder, de som värmer upp är klädda i blå träningskläder. Malaska skrattar.
Sanna Malaska ser det som mycket viktigt att flickor som spelar fotboll kan hitta kvinnliga förebilder på toppnivå. Fotbollstränaren Sanna Malaska pekar på någon i hennes lag under en uppvärmning. Malaska har på sig svarta kläder, de som värmer upp är klädda i blå träningskläder. Malaska skrattar. Bild: Yle/Alexander Beijar HJK Helsingfors,Juniorfotboll,Fotbollstränare,Sanna Malaska

– Men i måndags när jag tränade ett gäng unga pojkar så var det roligt att märka att även de hade till exempel Megan Rapinoe som förebild.

Rapinoe spelade i fotbolls-vm i det amerikanska landslaget, som tog guld i finalmatchen mot Holland. Hon valdes till turneringens bästa spelare.

Megan Rapinoe med två pokaler
Megan Rapinoe utsågs till VM:s bästa spelare. Megan Rapinoe med två pokaler Bild: EPA-EFE/IAN LANGSDON fotboll,Dam-VM i fotboll 2019,Megan Rapinoe

Rapinoe väckte också uppmärksamhet utanför fotbollsplanen. Under turneringen uttalade hon sig kritiskt om Donald Trumps politik.

Stora turneringar uppskattas av de små

När vi träffar Malaska ska hon snart inleda den näst sista dagen av juniorfotbollsturneringen Helsinki Cup, något som så gott som alla i hennes lag ser fram emot varje år.

– En så här stor, internationell turnering är jätteviktigt för mina spelare, det går att jämföra med världsmästerskap för dem, så det betyder mycket för dem att spela här, säger Malaska.

Fotbollstränaren Sanna Malaska, klädd i svart, ser på då hennes juniorlag värmer upp, klädda i blått.
Laget som Malaska tränar tycker att det är viktigt att vinna, men ser även vikten av att njuta och ha roligt. Fotbollstränaren Sanna Malaska, klädd i svart, ser på då hennes juniorlag värmer upp, klädda i blått. Bild: Yle/Alexander Beijar Sanna Malaska,HJK Helsingfors,Fotbollstränare

Trots att Malaska menar att det viktigaste är att vara med och ha roligt kan hennes lag ibland ha andra målsättningar.

– Nå, de flesta tjejerna tycker nog att det är viktigast att vinna, och ett av lagen jag tränar har faktiskt en chans att ta sig till final om allt går som planerat. Men samtidigt inser de också att det som verkligen är viktigt är att ha roligt, förklarar Malaska.

Det är aldrig för sent att börja

Till sist kommer Malaska med lite tips för dem som funderar på att börja spela fotboll på hösten när skolorna sparkar igång igen.

– Det är aldrig för sent att börja spela fotboll, och det finns nog alltid en plats för den som vill. Om man är osäker kan man börja med att kontakta den närmaste klubben och komma med och testa på några träningar innan man bestämmer sig. Det finns till och med lag för mammor som känner att de vill pröva på fotboll!