Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt framgång för låtskrivare och musikproducent från Vasa – över en miljon sålda exemplar

Janne Hyöty
Det går bra för låtskrivaren och musikproducenten Janne Hyöty från Vasa. Janne Hyöty Bild: Yle/Petter Sandelin janne hyöty

Framgången fortsätter för låtskrivaren och musikproducenten Janne Hyöty från Vasa. Tre låtar som han varit med och skrivit är med på albumet som toppar listan över världens för tillfället mest sålda album.

Albumet i fråga är av den japanska musikgruppen Arashi. Albumet innehåller alla gruppens hits mellan åren 1999 och 2019, men Hyöty säger att de låtar han arbetat med är lite äldre låtar från 2012 och 2013.

Sålt över en miljon

Albumet har sålt 1,3 miljoner fysiska cd-skivor och är därmed på första plats på United World Chart. Enligt Hyöty är det fortfarande populärt att köpa fysiska skivor i Japan.

- Det kan till och med vara svårt att hitta låtarna på Youtube. Det ska säljas fysiska skivor, säger Hyöty.

Inte första gången

En av låtarna som ingår i albumet toppade även världslistan när den släpptes som singel. Hyöty har tidigare varit med och skrivit låtar som toppat den japanska albumlistan.

- Inte är det någonting som händer för ofta att man toppar världslistan, så nog är det en trevlig överraskning, säger Hyöty.

Han säger att han inte var medveten om att musikgruppen skulle släppa samlingsalbumet just nu.

- Jag fick reda på att den toppar listan då jag råkade se en annan låtskrivare på Facebook som hade med en låt på skivan, säger Hyöty.

Hårt jobb bakom framgången

Enligt Hyöty beror en del av hans framgång på att han fick med låtarna åt bandet Arashi år 2012 och 2013.

Han säger att Arashi är det största J-pop bandet i Japan. Att han lyckades vara med och skriva tre singlar åt bandet är enligt honom en av orsakerna bakom hans egen framgång.

Men även hårt jobb ligger bakom allt.

- Det var en period då jag jobbade väldigt hårt med att skriva låtar åt J-pop band och artister.