Hoppa till huvudinnehåll

Förverkligas barnens rättigheter då de tvingas vänta i lägret al-Hol? Inrikesminister Ohisalo: "Det här är inte svartvitt"

Maria Ohisalo
Maria Ohisalo Bild: Lehtikuva Maria Ohisalo

Situationen är komplicerad för de finländska kvinnorna och barnen i lägret al-Hol i Syrien. Det kan visa sig vara omöjligt att i Finland åtala kvinnorna för eventuella brott, säger De grönas inrikesminister Maria Ohisalo.

Enligt Ohisalo åkte en del av kvinnorna iväg till konfliktområdet innan det blev ett brott i Finland. Därför kan man inte misstänka eller åtala dem för brott.

- Det här är inte på något sätt svartvitt.

Ministern svarade inte direkt på frågan om varför det här är ett problem och varför det skulle vara ett hinder för att hämta kvinnorna och barnen.

- Säkerhetsaspekten måste självklart beaktas och enligt Skyddspolisen finns det skäl att misstänka att en del individer har gjort sig skyldiga till något, säger Ohisalo.

Förhållandena i lägret al-Hol har beskrivits som hälso- och till och med livsfarliga. Till exempel har den internationella hjälporganisationen Röda Korset beskrivit situationen som "apokalyptisk" och att människorna i lägret är utsvultna, sjuka och traumatiserade.

I juni sade statsminister Antti Rinne (SDP) att Finland inte planerar att hämta sina medborgare från lägret.

Både barnens rättigheter och säkerheten ska beaktas

Ohisalo intygar att Finland handlar i enlighet med barnens rättigheter.

- Barnens rättigheter går före och de har ett samband med säkerhetsaspekten. Finland har naturligtvis internationella skyldigheter genom barnkonventionen och utgående från det här jobbar vi för att hitta de bästa lösningarna.

Inrikesministern svarar inte på frågan om barnens rättigheter uppfylls då de tvingas vänta i lägret.

- Så som jag sade utreds olika alternativ. Och som alla säkert vet är det här inte på något sätt svartvitt. Säkert skulle EU:s alla medlemsstater ha kunnat göra mycket mera om man visste vad som är den mest praktiska lösningen.

Enligt Ohisalo kan man inte hämta barnen utan deras mammor.

- På frågan om man kan hämta endast barnen svarar jag att man inte kan skilja barnet från dess föräldrar. De finländska myndigheterna har inga befogenheter på området. Om föräldrarna inte låter sina barn åka iväg, kan man inte göra något åt det.

De så kallade IS-kvinnornas situation kommenterar Ohisalo försiktigt. Försiktigheten kan bero på att hon tidigare har kritiserats för sina uttalanden av representanter för de övriga regeringspartierna.

I juni beslöt regeringen att inte hämta finländska kvinnor och barn från lägret och då insinuerade Ohisalo att man ändå överväger att evakuera dem.

- Finland utreder situationen utgående från många olika perspektiv, twittrade Ohisalo som svar på kritiken.

"Som ett pussel, där man ska få bitarna att passa"

Till exempel har många rättslärda och Röda Korset krävt att Finland ska hämta kvinnorna och barnen.

En grupp professorer skrev i Helsingin Sanomat att de anser att staten är skyldig att hjälpa kvinnorna och barnen.

Johanna Niemi, professor i processrätt vid Åbo universitet, har lämnat in klagan hos FN:s kommitté för barnets rättigheter. Niemi anser att regeringens beslut att inte evakuera barnen bryter mot flera klausuler i barnkonventionen.

Ohisalo beskriver den här situationen som ett pussel, där hoten i lägret måste matchas mot det hot IS-kvinnor kan utgöra för finländare.

- De här perspektiven måste passa ihop. Myndigheternas uppgift är att se till att folk känner sig säkra och att allas trygghet garanteras. Skyddspolisen har uttalat sig om detta och jag har inget mera att tillägga.

Skyddspolisen har tidigare bedömt att de kvinnor som återvänder från al-Hol innebär ett ökat terrorhot i Finland.

Hur länge kan Finland vänta och när hittar man en lösning för finländarna i lägret? Ohisalo skakar på huvudet och vägrar kommentera. Inte heller svarar hon på frågan om vem som tar på sig ansvaret om något händer kvinnorna eller barnen.

- Det är utrikesministeriet som utreder detta och statsministerns sak att kommentera det vidare.

Källa: STT

Artikeln är uppdaterad med en språkrättad version söndagen den 14.7 kl 11.21.
Tillagt även att Ohisalo är De grönas inrikesminister och att Antti Rinne är statsminister från SDP.