Hoppa till huvudinnehåll

Hon fixar sommarstugorna i Barösund: "Förr anlitades företagare bara för det man inte kunde själv - nu vill folk vara lediga på stugan"

Kvinna i röd jacka står ute framför båtar som lagt till vid en brygga.
Bäst tycker Agneta Holmström om att bygga soldäck. Kvinna i röd jacka står ute framför båtar som lagt till vid en brygga. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ingå,Barösund,Skärgården,renovering,byggande,Västnyland,Agneta Holmström

Som barn byggde Agneta Holmström kojor och hängde med pappa på olika byggprojekt. Nu driver hon ett företag i samma bransch. Under sommarhalvåret fixar hon traktens sommarstugor och vinterhalvåret ägnar hon åt att restaurera gamla hus.

- Jag har renoverat en 300 kvadratmeter stor herrgård i tre år. Jag började med att riva ut allt i hela huset. Till sist stod jag på marken med bara de gamla stockväggarna kvar, berättar Holmström om ett av sina längre projekt.

Segelbåtar vid brygga.
Under sommaren växer befolkningen tiofallt. Segelbåtar vid brygga. Bild: Nicole Hjelt / Yle Ingå,Barösund,Skärgården,renovering,byggande,Västnyland,småbåtshamnar,Agneta Holmström

Hon är född och uppvuxen i Barösund och hör därmed till skärgårdsortens 180 fast bosatta invånare. Under sommaren mångdubblas befolkningen i och med alla semesterfirare. Holmströms man, skärgårdspostiljonen, märker extra tydligt av skillnaden.

- Han har hundra flera bryggor han åker till under somrarna, berättar hon.

Vill ha allt klart då ledigheten börjar

För Agneta Holmström är också sommaren den brådaste tiden på året. Många vill kunna njuta av semestern och inte kavla upp ärmarna när de anländer till stugan.

- Det handlar främst om att man vill ha hus och fönster målade och nya terrasser, trappor och bryggor, berättar Holmström.

Bokstäver på en träfasad.
Bokstäverna är Holmströms hantverk. Bokstäver på en träfasad. Bild: Nicole Hjelt / Yle skylt,Ingå,Barösund,Skärgården,renovering,byggande,Västnyland,barösundsboden

En del ber henne också tvätta fönster och ta sig an mindre byggprojekt.

- Ibland har jag byggt träkojor åt barnen så att kojorna är klara när semestern börjar. Folk vill vara lediga inte jobba på stugan.

Det skiljer sig från när Holmström var barn och hjälpte pappa.

- Förr var det så att man bara tog företagare för att göra det man inte själv kunde göra. Nu gäller det allt som man inte har tid med eller inte vill lägga sin semester på, berättar hon.

På hösten börjar semestern

Favorituppdraget är då Holmström får bygga soldäck.

- Speciellt om det är lite mer utmanande och till exempel ska byggas vid berg eller runt ett träd. Roligast är det när det inte bara är raka linjer utan man får improvisera.

Två personer doppar tårna i vattnet
På sommaren vill många ta det lugnt och slippa förpliktelser. Två personer doppar tårna i vattnet Bild: Mostphotos sommar,sommarlov,vatten,fötterna,brygga

Om somrarna är bråda så är höstarna desto lugnare. Då andra återgår till vardagen kan Holmström luta sig tillbaka en stund.

- Efter att skolorna börjar i augusti så far hälften av alla människor härifrån. Det är ganska skönt för då får jag min ledighet.

Torp och fönster vintertid

Sysslolös är Holmström ändå inte under vinterhalvåret. Då ägnar hon sig bland annat åt att restaurera gamla fönster och torp enligt gammal modell. Hon förklarar att det finns flera fördelar med att hedra de gamla metoderna när man renoverar ett äldre hus.

- Det är lite dyrare på grund av materialen, och så tar det längre tid. Men om det är ett gammalt hus är det bättre för huset att ha det i gammal stil, och att använda sådana material som man använde när det byggdes.

en rödmålad stockvägg med ett vitmålat fyrkantigt fönster med fyra mindre rutor
Det lönar sig att fixa gamla hus med gamla metoder. en rödmålad stockvägg med ett vitmålat fyrkantigt fönster med fyra mindre rutor Bild: Mostphotos Stuga,fritidshus,stugliv,fönster,Falu rödfärg

Det samma gäller fönster.

- Om det är ett gammalt fönster ska det gärna renoveras på gammalt vis, men det tar tid. Det ska behandlas med olja innan det målas och kittas och så vidare. Men fint blir det och det håller länge.

"Rensa i stuprännorna och bland träden"

Även om Holmström rycker ut som räddaren i nöden, såväl när det gäller fasader som behöver snyggas upp som gamla torp som sett sina bästa dar, så delar hon gärna med sig några knep som husägarna själva kan ta till för att hålla sommarboningen i skick.

- Rensa stuprännorna så att inte vattnet svämmar över och rinner längs med takkanter och väggar.

Det lönar sig även att rensa bland växtligheten runt huset, menar hon.

- Många funderar över de svarta mögelprickarna som kommer på väggarna. Det är ingen fara för de går inte in i träet, men de uppstår till följd av fuktig luft. Då det finns träd runt husen hålls fukten där.