Hoppa till huvudinnehåll

President Sauli Niinistö i Paris: Det europeiska säkerhetssamarbetet mår bättre än någonsin tidigare

Sauli Niinistö i Paris under Bastiljdagens militärparad.
Sauli Niinistö i Paris under Bastiljdagens militärparad. Bild: AFP / Lehtikuva Sauli Niinistö,Paris,Frankrikes nationaldag

President Sauli Niinistö har deltagit i firandet av Frankrikes nationaldag i Paris. Finland deltog i festligheterna i egenskap av ett av sammanlagt tio europeiska länder som deltar i det så kallade europeiska interventionsinitiativet.

Paris

Niinistö säger till Svenska Yle att diskussionerna med Macron kretsat kring säkerhetsfrågor och att han är nöjd med innehållet i diskussionerna.

- Jag är mycket nöjd över att president Macron tagit upp säkerhetsfrågor och att han är mycket aktiv inom det området.

Finland hade fått en inbjudan till nationaldagsfirandet som en del av det interventionsinitiativ som president Macron lade grund för i fjol.

Det franska initiativet innehåller inga nya trupper eller högkvarter. Istället bygger idén på dialog och arbete på strategisk nivå mellan försvarsmakterna.

Sauli Niinistö, Brigitte Macron, Emmanuel Macron, Edouard Philippe och Kersti Kaljulaid på Bastiljdagens årliga militärparad i Paris.
Frankrikes president Emmanuel Macron med fru Brigitte Macron, Frankrikes premiärminister Édouard Philippe, Finlands president Sauli Niinistö och Estlands president Kersti Kaljulaid på Bastiljparaden i Paris. Sauli Niinistö, Brigitte Macron, Emmanuel Macron, Edouard Philippe och Kersti Kaljulaid på Bastiljdagens årliga militärparad i Paris. Bild: AFP / Lehtikuva Sauli Niinistö,Brigitte Macron,Emmanuel Macron,Édouard Philippe,Kersti Kaljulaid

Hur mår det europeiska säkerhetssamarbetet överlag?

- Bättre än någonsin tidigare, men det är en annan sak om det här är tillräckligt. Men man fortsätter diskutera och hitta lösningar, och det är jag mycket nöjd över.

Niinistö berättar att han kommer att träffa Rysslands president Vladimir Putin inom en snar framtid.

Han säger att han gärna hör vad Putin har att säga men att det här inte innebär att man skulle backa gällande de beslut som fattats sedan krisen i Ukraina.

Enligt Niinistö råder det samförstånd mellan honom och Macron om vikten av att upprätthålla en dialog med Ryssland, trots att stora uppfattningarna går isär på många punkter.

- Det vore viktigt att veta vad man tänker där (i Ryssland) och samtidigt klart föra fram vår europeiska linje.

Enligt president Niinistö är det möjligt att fler länder kommer att gå med i det europeiska interventionsinitiativet. Vilka länder som kan komma på fråga vill han inte gå in på i det här skedet.

Läs mera:

Bastiljdagens militärparad intog Paris – Frankrike visade upp ny flygmanick

Den 230:e årsdagen för stormandet av Bastiljen samlade ett stort antal EU-ledare till Paris. Över 4 000 franska soldater och flera andra länders militärer deltog i paraden ner för Champs-Élysées. Höjdpunkten för showen var en ny personlig flygutrustning.

Läs också