Hoppa till huvudinnehåll

Brand i Petalaxbarin: "Inuti såg det ut som ett krigsfält"

En bensinstation där taket brunnit. En brandman klättrar upp för en stege med vattenslang.
En bensinstation där taket brunnit. En brandman klättrar upp för en stege med vattenslang. Bild: Yle/Antti Haavisto brand- och räddningsarbete,Österbotten,Petalax,petalax barin

En bensinstation i Petalax fattade eld vid femtiden på måndagsmorgonen. Tolv enheter från räddningsverket ryckte ut till platsen och man fick ganska snabbt elden under kontroll, men restaurangdelen fick omfattande skador.

En av ägarna Mikaela Ahlbäck säger att hon fick beskedet att det brinner i Petalaxbarin lite före klockan fem på måndagsmorgonen.

– Inte såg det så farligt ut när jag kom dit. Det slog ut lite lågor och brandkåren hade branden under kontroll. Men inuti såg det ut som ett krigsfält, säger hon.

Räddningsverket har stängt av elen på grund av röjningsarbetet och därför går det inte heller att använda bensinpumparna.

Av brand förstörd inredning vid bensinstation.
Restaurangdelen är så gott som totalförstörd. Av brand förstörd inredning vid bensinstation. Bild: Yle/Antti Haavisto brand- och räddningsarbete,Österbotten,Petalax,petalax barin

Restaurangdelen är så gott som totalförstörd, men verkstaden har klarat sig undan större skador.

– Vi håller stängt tillsvidare på obestämd tid. Räddningsverket får sköta sitt jobb nu och så får vi se vad som händer sedan, säger Ahlbäck.

I november förra året skrev Vasabladet att Ahlbäck och den andra ägaren Tom Nylund söker nya ägare till verksamheten. De planerna får nu läggas på is.

– Tre stycken har varit intresserade, men jag har ingen aning om hur det ligger till nu efter det här.

Bensinstation där taket brunnit.
Branden startade i taket enligt räddningsverket. Bensinstation där taket brunnit. Bild: Yle/Antti Haavisto Österbotten,petalax baren

Branden startade i takkonstruktionerna

Enligt Aatu Isotalo på Österbottens räddningsverk startade branden i taket ovanför matserveringen. Det egentliga släckningsarbetet har nu avslutats och röjningsarbete pågår.

Inga personer befann sig inne i bensinmacken under branden, så man klarade sig utan personskador.

Det är ännu oklart vad som orsakade branden.

Läs också