Hoppa till huvudinnehåll

Familjen Burman från Umeå ger Vasa gott betyg som sommarstad – men tycker det är trist att nöjesfältet Wasalandia är stängt

En pappa sitter på en bänk med sina tre barn.
Jonas Burman med barnen Junie, Mie och Neo. En pappa sitter på en bänk med sina tre barn. Bild: Yle/August Treier familj,Jonas Burman med familj

Wasaline vill att området kring Wasalandia ska snyggas upp så fort som möjligt så att turisterna får ett bra första intryck av Vasa. - Det blir kanske lite antiklimax för barnen att först se ett nöjesfält och sen inse att det är stängt och öde, säger Jonas Burman som just kört av färjan från Umeå tillsammans med familjen.

Fyra år efter att Wasalandia stängde sina dörrar står byggnaderna kvar på Vasklot i Vasa och förfaller. Åkattraktionerna är sålda och endast den gamla stockbanan står kvar.

Vasa byggnadsinspektion kräver att området ska snyggas upp senast den 12 augusti. Det är bolaget Puuharyhmä som arrenderar marken. Tuomas Luukkonen, som är direktör för Tropiclandia och TOP Camping, som är en del av Puuharyhmä, säger till tidningen Vasabladet att man ska fixa upp området men att man inte kommer att bli klara inom den närmaste månaden.

Att det tar länge att snygga upp området kring Wasalandia bekymrar bland annat Wasaline.

Wasaline: Det tar onödigt länge att snygga till området

Redan för ett år sedan uttryckte Wasalines vd Peter Ståhlberg en frustration över området mellan hamnen och Vasklotbron.

Jennie Hinz som är affärsutvecklingschef på Wasaline delar frustrationen och vill se en uppfräschning så fort som möjligt så att turisterna som kommer till Vasa får ett så positivt intryck av staden som möjligt.

- Vasklot är väl kanske inte den vackraste delen av Vasa, säger Hinz.

Enligt henne har det har tagit onödigt länge att snygga till Wasalandia.

- Man borde kunna göra någonting för att få det att se lite trevligare ut, säger Hinz.

Ingången till ett nedgånget Wasalandia.
Ingången till ett nedgånget Wasalandia. Bild: Yle/August Treier Wasalandia,nöjesparker

Turister tycker Vasa är en fin sommarstad

Vad tycker då turisterna själva? Yle Österbotten mötte upp några resenärer strax efter att de kört av färjan och kommit in till centrum av Vasa.

Jonas Burman bor med sin familj utanför Umeå. Han är själv hemma från Korsholm och de är här för att hälsa på familjen i Österbotten. Han och barnen Junie, Mie och Neo tycker man får ett bra intryck av Vasa då man väl kommer in till staden. Vasa känns som en sommarstad tycker de.

- Väldigt mycket vatten, mycket grönt och man ser många människor ute här, säger Jonas Burman.

Träd överallt och tråkiga fabriker

Sträckan mellan hamnen och Vasklotbron ger däremot ett annorlunda intryck för båtresenärer då man bland annat kör förbi det förfallna Wasalandia.

När de kom fram till Vasa tyckte de att det var träd överallt. Neo Burman tycker att landskapet var fint men i hamnen såg han en hel del tråkiga fabriker. Trots de tråkiga fabrikerna tycker ändå systern Junie Burman att det inte påverkade intrycket.

- De många träden täckte det mesta, säger Junie Burman

Jonas Burman tycker man kan förvänta att det finns ett industriområde i och runtomkring hamnen så för honom känns det inte konstigt.

- Sen var det ju trevligt att komma över bron och se vattnet, restauranger och parker, säger Jonas Burman

Tråkigt med ett förfallet nöjesfält

Området mellan hamnen och Vasklotbron kan ge ett annat intryck av Vasa än sträckan från Vasklotbron till centrum. Familjen la också märke till att Wasalandia såg förfallet ut med krossade fönster och väggar som täckts med graffiti.

Staketet till Wasalandia med graffiti på dörren.
Staketet till Wasalandia med graffiti på dörren. Bild: Yle/August Treier Wasalandia,nöjesparker

Jonas Burman säger att Wasalandia ser nergånget ut men att för deras del har det inte stor betydelse att den före detta nöjesparken är stängd eftersom de inte hade planerat besöka någon nöjespark under sitt besök i Vasa. Men för turister som inte bestämt vad de ska göra då de kommer till staden är det kanske annorlunda.

- Det blir kanske lite antiklimax för barn att de först ser ett nöjesfält och sen inser att det är stängt och öde, säger Jonas Burman.

Intrycket man får av den första biten på resan in till staden kan däremot kompenseras av det man ser när man kör över Vasklotbron. För familjen Burman gav Vasa ett bra intryck, när de väl kört över bron.

- När man kommer in till själva staden så är det väldigt fint. Det är jättefint att köra in över bron, säger Jonas Burman.

Kompensation och betydelsen av första intrycket

Vad gäller första intryckets betydelse beror det för Jonas Burman på hur länge man har planerat att stanna. Han säger att man ofta besöker platser under en relativt kort tid och då är första intrycket viktigt.

- Om jag vet att jag kommer vara på en plats under en längre tid, har jag ju också lång tid på mig att upptäcka saker.

En pappa sitter på en bänk med sina tre barn.
Jonas Burman och barnen tycker Vasa ser ut som en sommarstad. En pappa sitter på en bänk med sina tre barn. Bild: Yle/August Treier familj,Jonas Burman med familj

Wasalines affärsutvecklingschef Jennie Hinz säger att hon är medveten om att sträckan mellan hamnen och Vasklotbron rymmer mer än enbart det förfallna Wasalandia. Men från Wasalines sida är det ändå just de före detta nöjesparken som är det område man skulle vilja se att man gör något åt så snart som möjligt.

Vägg med Wasalandia skrivet på sig.
Från Wasalandia är det inte längre långt kvar till Vasa centrum Vägg med Wasalandia skrivet på sig. Bild: Yle/August Treier Wasalandia

Hinz hoppas att många precis som familjen Burman får ett bra intryck av Vasa och ser vattnet och alla restauranger då de kör över Vasklotbron in till centrum. Men hon tror också att första delen av sträckan har stor betydelse.

- Vår viktigaste del är hela resan, från att de kommer ner till hamnen, checkar in, kör ombord och själva upplevelsen på färjan. Men destinationen är förstås viktig och ju bättre destinationen är desto lättare är det för oss att locka kunder, säger Hinz.

Läs också