Hoppa till huvudinnehåll

I Vasa fortsätter man hoppa fallskärm trots olyckan i Umeå: "Vi försöker alltid minimera riskerna"

Fyra personer iklädda fallskärmshoppningsutrustning står bredvid ett flygplan.
Vasa fallskärmsklubb fortsatte verksamheten som vanligt på måndagen. Fyra personer iklädda fallskärmshoppningsutrustning står bredvid ett flygplan. Bild: John Råholm / Yle fallskärmshopp,vasa fallskärmsklubb

Flygolyckan i Umeå i söndags, där nio personer miste livet, hindrar inte Vasa fallskärmsklubb från att fortsätta med sin verksamhet som vanligt. Klubbens ordförande säger att olyckan är mycket tragisk. Under måndagen håller man en tyst minut för offren.

Det faller ett lätt duggregn när Yle Österbotten träffar ett gäng fallskärmshoppare vid klubblokalen bredvid flygfältet i Vasa. Det är dagen efter den tragiska olyckan utanför Umeå, där nio fallskärmshoppare dog.

Det till trots har ett tiotal personer samlats för att göra det som de tycker om – att hoppa fallskärm.

Janne Laitala, ordförande för Vasa fallskärmsklubb, fick nyheterna om olyckan igår kväll.

– Det är förstås tragiskt, som med alla sådana här olyckor.

En man i svart huvtröja sitter utanför en grön träbyggnad.
Janne Laitala. En man i svart huvtröja sitter utanför en grön träbyggnad. Bild: John Råholm / Yle fallskärmshopp,janne laitala

Han anser ändå att fallskärmshoppning fortsättningsvis är säkert.

– Nog är fallskärmshoppning säkert. Utrustningen utvecklas hela tiden och alla olycksfall och situationer då det har varit nära ögat rapporteras. Vi försöker alltid minimera riskerna.

Planet som användes vid olyckan i Umeå var ett GippsAero GA8 Airvan, en modell som inte används i Finland. Vasa fallskärmsklubb använder ett plan av modellen Cessna 182.

– Det är den vanligaste typen som används vid fallskärmshoppning, säger Laitala.

Ett litet flygplan står på en asfaltsplan.
Vasa fallskärmsklubb använder ett plan av modellen Cessna 182. Ett litet flygplan står på en asfaltsplan. Bild: John Råholm / Yle Vasa,fallskärmshopp,flygplan

Laitala ser inte att olyckan kommer att påverka klubbens verksamhet i nuläget.

– De svenska myndigheterna utreder olyckan, och om det kommer fram något som påverkar oss så ändrar vi på hur vi gör saker, säger Laitala.

Enligt Laitala har man i Vasa också haft ett samarbete med Umeå fallskärmsklubb. Bland annat åkte man dit och hälsade på för ett par år sedan, och hoppare från Umeå har också besökt Vasa.

”Flygolycka – inte fallskärmsolycka”

Pauli Mäki-Lohiluoma har hoppat fallskärm i 30 år. Han hör också till dem som har deltagit i samarbetet med fallskärmsklubben i Umeå.

Mäki-Lohiluoma säger att det var väldigt tråkigt att höra om olyckan. Själv har han dock aldrig känt att fallskärmshoppning skulle vara osäkert.

– Så länge man vet vad man gör klarar man det fint.

Enligt Mäki-Louhiluoma har man som hoppare tillräckligt med information om vad man ska göra ifall exempelvis planet får något fel.

– Vi övar det redan på grundkursen, men det är väldigt sällan sådant händer.

Äldre man med skägg iklädd vit jacka står utanför en grön träbyggnad.
Pauli Mäki-Lohiluoma. Äldre man med skägg iklädd vit jacka står utanför en grön träbyggnad. Bild: John Råholm / Yle fallskärmshopp,Vasa,pauli mäki-lohiluoma

Kommer du att tänka två gånger innan du hoppar nästa gång?

– Visst måste man tänka sig för varje gång innan man hoppar. Man måste vara koncentrerad och veta hur man ska agera i olika situationer.

Mäki-Lohiluoma poängterar att det i fallet Umeå är fråga om en flygolycka, inte en fallskärmsolycka.

– Vad som helst kan hända här i livet. Fallskärmshoppningen är inget undantag. Därför har vi procedurer som vi övar så vi vet vad man ska göra om något händer. Det är fråga om riskhantering.

Växande intresse

Vasa fallskärmsklubb har cirka hundra medlemmar. De yngsta är i övre tonåren och de äldsta i sextioårsåldern.

Laitala berättar att de börjar hoppa i månadsskiftet mars–april på våren och håller på till början av november.

Medan vi är på plats beger sig fyra personer upp i luften med Cessnan för att hoppa. Det första hoppet görs från en kilometers höjd, de övriga från cirka en och en halv kilometer.

På marken finns en person som har kontakt med planet och med flygledningen vid Vasa flygfält strax intill. En så kallad hoppmästare uppe i planet ansvarar för säkerheten under själva hoppet.

En fallskärmshoppare går ner för landning på ett grönt fält. I bakgrunden syns flyghangarer.
En fallskärmshoppare går ner för landning. En fallskärmshoppare går ner för landning på ett grönt fält. I bakgrunden syns flyghangarer. Bild: John Råholm / Yle fallskärmshopp,Vasa

Enligt Laitala har intresset för fallskärmshoppning vuxit de senaste åren.

– Jag tycker det har varit en liten ökning hela tiden.

Laitala berättar att cirka 60 personer går fallskärmshoppningskursen varje år. I Vasa ordnas kursen även på svenska och engelska. Kursen räcker en vecka, och i slutet av kursen får man göra sina första övervakade hopp.

Just den här veckan har klubben verksamhet varje dag. Under måndagen håller man en tyst minut för offren i Umeå.