Hoppa till huvudinnehåll

Kimitoön och Pargas bäst i landet på att sortera avfall under sommaren: ”Sommargästerna syns i statistiken”

Johanna Salenius visar för Emma Vironmäki hur plastinsamlingen fungerar.
Arkivbild. Johanna Salenius visar för Emma Vironmäki hur plastinsamlingen fungerar. Bild: Yle/Linus Hoffman plaståtervinning,Plaståtervinning

Mellan maj och augusti 2018 sorterades det mest per capita i Kimitoön och i Pargas, uppger Finlands förpackningsåtervinning Rinki. Det tack vare antalet sommargäster i kommunerna.

I Kimitoön samlade man under sommarmånaderna i fjol in 9,5 kilogram sorterat förpackningsavfall per invånare och i Pargas var motsvarande siffra 7,7 kg.

Enligt ett pressmeddelande från Rinki syns det tydligt att sommargästerna bidrar till sorteringsmängden. Till exempel i Pargas sorterade man endast 0,96 kg förpackningsavfall per invånare i februari, medan motsvarande siffra i augusti var 2,1 kg.

- Det här är ett fenomen som är synnerligen tydligt i skärgården. I maj köper man många olika saker till sin sommarstuga och i augusti tömmer man den på allt skräp, säger Rinkis operativa chef Pertti Tammivuori.

Samma trend i hela landet

Fenomenet är ändå inte unikt för skärgården. Samma trend syns också på andra orter, där det finns många sommargäster. Genomsnittligt sorterar finländarna 1,23 kg i sådana kommuner i jämförelse med 0,92 kg per invånare i resten av landet.

Det är också något som Rinki säger sig ha tagit i beaktande.

- Under sommarmånaderna tömmer vi kärlen oftare och kan dessutom placera ut tillfälliga insamlingskärl där det behövs, säger Tammivuori.

Tio i topp:

1. Kimitoön 9,5 kg förpackningsavfall per invånare
2. Pargas 7,7
3. Nyslott 7
4. Mäntyharju 6,5
5. Raseborg 6,3
6. Nådendal 5,7
7. Kuusamo 5,4
8. Tavastehus 4,9
9. Salo 4,52
10. Lojo 4,48

Källa: Finlands förpackningsåtervinning Rinki

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland