Hoppa till huvudinnehåll

Marikas bil såldes utan att hon visste om det - det här behöver du veta om din bil hämtas av staden

En bil på ett bogseringsflak
En bil på ett bogseringsflak Bild: Mostphotos bilar,Bogsering,fordon,transport

Marika Qvintus-Hults bil blev hämtad av staden efter att bilverkstaden inte fått kontakt med henne. När hon senare försökte reda ut var bilen fanns fick hon veta att den sålts. Enligt staden har processen gått rätt till.

Det hela började efter att bilen blivit vandaliserad när den stod parkerad över natten i Kajsaniemi i Helsingfors. Bilen fördes till verkstaden för att repareras.

Verkstaden hade gamla kontaktuppgifter till Qvintus-Hult, vilket ledde till att personalen inte fick kontakt med henne. Det ledde till att bilen hämtades av Helsingfors stad och fördes till stadens bildepå i Tattarmossen.

De har sålt min egendom utan att ha informerat mig.

Qvintus-Hults säger att hon flera gånger varit i kontakt med staden för att få veta hur hon kan hämta sin bil. Enligt henne har staden inte kunnat berätta var hennes bil fanns och kundservicen återkom aldrig.

- Efter att även min man varit i kontakt ett antal gånger så fick vi en anmälan om att vår bil hade sålts.

Qvintus-Hult upplever att hennes egendom har sålts utan hennes vetskap och utan att hon har gjorts medveten om var hennes bil finns.

- De sa att de har skickat brev till mig om var bilen finns, men jag har inte fått något sådant brev. Jag bad om att få försändelsenumret men de sa att de inte skickar rekommenderade brev.

Brev i en postlåda.
Marika Qvintus-Hult säger att hon inte har fått de brev som meddelat var hennes bil finns. Brev i en postlåda. Bild: Mostphotos / Adrian Hughes brev

Förutom bilen gick hon även miste om en del egendom som fanns i bilens handskfack, bland annat en handväska. Bilen hade dessutom ett stort sentimentalt värde för henne.

- Jag köpte den för pengar jag ärvt av min pappa som han ville att jag skulle använda på något jag verkligen velat ha. Det är inte bara en bil utan också ett minne av min pappa, säger Qvintus-Hult.

"Allt har gått rätt till"

Helsingfors stad bestrider att Qvintus-Hult inte skulle ha gjorts medveten om vad som hänt med hennes bil.

Flyttchef Pekka Holopainen säger att processen har gått rätt till när det gäller fordonet i fråga.

Flyttningen till upplaget i Tattarmossen skedde i juni i fjol och försäljningen av fordonet genomfördes i november.

- Vi har skickat skriftliga meddelanden om vart bilen har flyttats och varför till den adress som ägaren bor på enligt befolkningsdatasystemet. Det har skett helt enligt lagen om flyttning av fordon, säger Holopainen.

Henkilö kuvassa Pekka Holopainen Helsingin kaupungin ajoneuvojensiirtokeskuksen siirtopäällikkö
Pekka Holopainen är flyttchef i Helsingfors. Henkilö kuvassa Pekka Holopainen Helsingin kaupungin ajoneuvojensiirtokeskuksen siirtopäällikkö Bild: Ville Tapio Helsingfors

Enligt stadens register har det första brevet skickats dagen efter att bilen flyttades till Tattarmossen.

Vore det inte skäligt att i den här typen av fall använda ett rekommenderat brev?

- Vi har noterat att rekommenderade brev ofta inte hämtas från posten av mottagaren.

Enligt Holopainen skickades ett annat brev en dryg månad senare. I breven finns de kontaktuppgifter som behövs för att hämta fordon som staden hämtat.

Holopainen säger att man också kan åka direkt till upplaget i Tattarmossen.

Hon hävdar alltså att hon inte har fått de här breven. Hur vet ni att de har kommit fram?

- Eftersom posten inte skickat tillbaka breven så har de levererats till den adress som finns i befolkningsdatasystemet och Trafis fordonsregister.

Helsingfors hämtar årligen omkring 2000 fordon till sina upplag. Om ägaren inte hämtar fordonet inom 60 dagar övergår det i kommunens ägo. Enligt Holopainen handlar det om ungefär en tiondel av alla hämtade fordon.

Köparna är oftast företag som vill använda bilen till reservdelar eller till exempel yrkesskolor som använder bilarna i utbildning av bilmekaniker.

Qvintus-Hults bil såldes för drygt 8000 euro. Staden drar av avgifter för hämtningen och förvaringen av fordonet och resten av försäljningssumman levereras till den tidigare ägaren.

För ungefär en vecka sedan fanns bilen till salu, då med ett pris på 22 000 euro på nettiauto.fi.

En skärmdump från nettiauto.fi
För en dryg vecka sedan fanns Qvintus-Hults bil till salu för ett betydligt högre pris än vad staden sålde den för. En skärmdump från nettiauto.fi Bild: Skärmdump från nettiauto.fi bilar,försäljning

Orsaken till det billiga försäljningspriset är att man inte kan inspektera fordonen om man köper dem från staden efter att de övergått i kommunal ägo.

Qvintus-Hult är ändå missnöjd med hur hon bemöttes av staden i sammanhanget.

- De har sålt min egendom utan att ha informerat mig. Också egendomen som fanns i bilen så har kastats bort utan att jag har fått någon form av ersättning för den.

I skrivande stund har Marika Qvintus-Hult heller inte fått pengarna från den sålda bilen. Staden säger att ärendet ännu är under behandling.