Hoppa till huvudinnehåll

Stoppa undan ylletröjan, nu återvänder det typiska sommarvädret – Yles meteorolog: ”Värmekurvan kryper sakta men säkert uppåt”

Sopbubblor i Esplanadsparken.
Jättesåpbubblor roade människor i Esplanadparken i Helsingfors på söndagen. Sopbubblor i Esplanadsparken. Bild: Lehtikuva sommar

Den som längtat efter sommarvärmen kan glädjas över att prognoserna visar på en återgång till temperaturer som är typiska för årstiden. Den här veckan inleds med ostadigt väder, men mot slutet förutspås värme i söder.

I det stora hela kommer det växlande vädret att fortsätta, men enligt Yles meteorolog stiger temperaturerna närmare 20-strecket.

- Vi har inga stora högtryck att vänta och inget tyder på snabba värmetoppar, men kurvan stiger i maklig takt, säger meteorolog Matti Huutonen.

I början av veckan är vädret ostadigt. Ett lågtryck befinner sig som bäst över Sverige, där det förekommer häftiga utbredda regn. På måndag eftermiddag, kväll och natten mot tisdag får västkusten och sydvästra Finland sin beskärda del av nederbörden.

Vädret är rätt ostadigt i början av veckan.
Vädret är rätt ostadigt i början av veckan. väderprognos

På tisdagen väntas regn i landets södra och västra delar och särskilt i Egentliga Finland och Satakunta kan skurarna vara häftiga – nederbördsmängden kan uppgå till 10 millimeter. Också Österbotten och östra Finland kan få regn på sina håll.

Mot slutet av veckan börjar meteorologens väderkartor skifta mer mot rött, vilket innebär att det så småningom blir varmare.

- Den kallaste luftmassan som snurrat över Finland egentligen sedan midsommaren drar sig så småningom tillbaka till Ishavet, och varm luft sprider sig stegvis runtom i landet, en dag i taget, säger Huutonen.

Väderkartor som visar att det blir varmt till helgen.
Väderkartor som visar att det blir varmt till helgen. väderprognos

Mot helgen ser det ut att bli över 20 grader, också i Lappland. Under lördagen och söndagen väntas temperaturer på uppemot 25 grader.

Utsikterna mot slutet av månaden är osäkrare, men enligt Huutonen ser man tydligt en långsamt stigande kurva i tvåveckorsprognosen.

- Normala dagstemperaturer för den här tiden av året är 23 grader i söder och 20 grader i norr, så man kan väl säga att vi går över till normala julitemperaturer. Slutet av juli kommer med stor sannolikhet att vara varmare än början av månaden, säger Matti Huutonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes