Hoppa till huvudinnehåll

Åtta fick böter för att ha flugit drönare under EU-ministermötet i Helsingfors

Niko Laurila tar flygfoton av Borgå.
Niko Laurila tar flygfoton av Borgå. Bild: Yle/Fredrika Sundén fsbilder

Åtta personer fick böter för att ha flugit drönare på förbjudna områden i Helsingfors under EU:s informella ministermöte förra veckan, meddelar polisen.

Av drönarna flögs sex stycken på ett tillfälligt förbjudet område och två på områden som har ständigt flygförbud.

Vanligtvis har ett mindre antal böter skrivits ut under andra möten det här året för brott mot tillfälliga flygförbud.

- Nu var det däremot ovanligt många oförsiktiga flygare i farten av någon okänd orsak, berättar överkommissarie Sami Hätönen.

Under mötena som ordnas i anknytning till Finlands EU-ordförandeskap begränsas luftfarten runt mötesplatserna med tillfälliga flygförbud.

Nu var det däremot ovanligt många oförsiktiga flygare i farten av någon okänd orsak― Överkommissarie Sami Hätönen

Dessutom finns det många områden i Helsingfors som har ständigt flygförbud och på dem får man inte heller flyga drönare.

På områden med ständigt flygförbud får man endast flyga med specialtillstånd. För de tillfälliga områdena ges aldrig specialtillstånd.

Hätönen berättar att man begränsar flygandet tillfälligt eller permanent på vissa områden av säkerhetsskäl. Sådana kan vara exempelvis kärnkraftverk och områden som är viktiga för statsförvaltningen.

Områdena med ständigt flygförbud är listade på nätsidan droneinfo.fi och i applikationen Droneinfo som upprätthålls av Traficom.

I appen uppdateras ändå inte de tillfälliga förbuden, så det lönar sig att vara uppmärksam inför de kommande EU-mötena om man vill flyga drönare.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes