Hoppa till huvudinnehåll

Finland kommer inte att ha något medaljmål i friidrotts-VM – Tero Pitkämäki uppges närma sig comeback: "Blir en intressant tävling om sista spjutplatsen"

Tero Pitkämäki är spjutkastare.
Tero Pitkämäki har haft knäproblem. Tero Pitkämäki är spjutkastare. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Tero Pitkämäki

Finland kommer inte att ha något medaljmål till friidrotts-VM i Doha, berättar träningschefen Kari Niemi-Nikkola för Yle. Träningschefen intresserar sig för hur mycket de unga idrottarna ännu hinner utvecklas innan mästerskapet och säger att Tero Pitkämäki snart kan vara redo att kämpa om en tävlingsplats.

Finland kommer inte att ha något medaljmål i friidrotts-VM i Doha, Qatar, som arrangeras 27.9-6.10. Friidrottsförbundets träningschef Kari Niemi-Nikkola berättar för Yle att det finns några namn som kan räknas som medaljkandidater.

– Vi har på koll vilken kapacitet varje idrottare har. Det finns några som är på den nivån, att man en medaljjakt är realistisk, säger Niemi-Nikkola.

Trots att U23-EM blev en besvikelse så ser Niemi-Nikkola positivt på landets friidrottslöften. Till exempel är unga förmågor som släggkastaren Krista Tervo och längdhopparen Taika Koilahti rätt så nära VM-gränserna.

– Det ska bli intressant att se hur mycket de unga idrottarna utvecklas under den resterande delen av sommaren. Det går att räkna upp ett tiotal unga, som gått framåt. Det ser rätt så lovande ut.

Kari Niemi-Nikkola med allvarlig min.
Kari Niemi-Nikkola. Kari Niemi-Nikkola med allvarlig min. Bild: Pekka Sipola/AOP Finlands Friidrottsförbund,kari niemi-nikkola

Pitkämäki snart tillbaka?

Två av tre spjutplatser till Doha är redan bemannade, i och med att Oliver Helander och Antti Ruuskanen är valda till mästerskapet.

Toni Kuusela har överskridit VM-gränsen (83,00) med ett kast på 83,40. Den flerfaldiga mästerskapsmedaljören Tero Pitkämäki har i sin tur haft tävlingspaus i över ett år, på grund av en knäskada.

Oliver Helander.
Oliver Helander missade U23-VM på grund av en skada i revbenen. Oliver Helander. Bild: Kimmo Brandt / EPA-EFE / All Over Press Oliver Helander

Pitkämäki måste överskrida VM-gränsen senast i Kalevaspelen, som ordnas i början av augisti, för att bli vald. Niemi-Nikkola säger sig tro på en comeback inom en snar framtid för Pitkämäki.

– Nu har man enligt Teros tränare fått positiva indikationer. Vi får antagligen se en tävlingsåterkomst i Kalevaspelen eller kanske till och med före det.

– Tero deltar nog inte i en tävling om han inte är i skick för 80-meterskast. Vi får en intressant tävling om den sista spjutplatsen, tror Niemi-Nikkola.

Richardsson får beröm

Årets friidrotts-VM arrangeras senare än vanligt. Säsongen blir med andra ord längre än vanligt.

Detta påverkar idrottarnas strukturering av sina säsonger. Niemi-Nikkola är nöjd med att flera idrottare tycks ha tålamod.

– Idrottarna har vågat hålla tävlingspauser mitt i sommaren. Uthållighetslöparna söker sig till högre höjder och vi börjar vara bra på höghöjdsträning. Detta bevisas av att Camilla Richardsson nyligen spräckte VM-gränsen.

Richardsson klarade VM-gränsen i 3000 meter hinder efter ett läger på hög höjd. Hon kom i mål på tiden 9.38,93 i en tävling i Frankrike förra veckan.

Öppna Instagram-inlägget

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus Tero Pitkämäki ja Oliver Helander kamppailevat aikaa vastaan – valmennusjohtaja odottaa kovaa taistoa arvokisalipuista: "Nyt on Teron valmentajan mukaan nähty merkkejä paremmasta" skriven av Emma Hyyppä.