Hoppa till huvudinnehåll

Handbollspensionären Mikael Källman: Det är fem eller sex klubbar som verkligen satsar på handboll i Finland

Mikael Källman.
Mikael Källman har tränat flera inhemska lag. Han var också landslagstränare i flera säsonger. Mikael Källman. Bild: Kalle Parkkinen / Handbollsförbundet Mikael Källman

Finlands genom tiderna mest framgångsrika handbollsspelare Mikael Källman har varit handbollspensionär i ett par månader. Han säger att det inte är omöjligt att han en vacker dag står vid avbytarbänken som tränare igen.

Källman säger att han trivs med tillvaron. Han kallar sig själv realist och säger att han tar saker som de kommer.

- Jag funderar inte över mitt eget läge inom handbollen. Det är möjligt att jag någon dag är med i handbollsverksamheten igen.

Det att han inte själv är aktiv inom sporten just nu betyder inte att han inte skulle följa med vad som händer.

- Det är klart att jag ser sport på teve, läser tidningar och nyheter på webben. Jag är helt idrottstokig.

- Förutom handboll är fotboll min absoluta favoritsport. Jag gillar också volleyboll och basket, lagsporter överlag, förklarar Källman.

Skadeproblem hela säsongen

I våras tog säsongen slut för BK-46:s herrlag redan i kvartsfinalskedet. Helsingfors IFK slog BK-46.

Efter det valde lagets tränare Mikael Källman att stiga åt sidan trots att han hade ett år kvar av sitt kontrakt med klubben.

Han säger att laget klarade sig så bra som det överhuvudtaget var möjligt. Två av lagets nyckelspelare, Andreas Rönnberg och Oscar Kihlstedt, drabbades av skador, något som förstås inverkade menligt på framgången.

- Vi hade ändå från början av säsongen problem med skador på de viktiga backspelarna, nio meters spelarna. Förutom Rönnberg och Kihlstedt drabbades också andra nio meters spelare av skador under säsongen.

Mikael Källman
Källman lever med i matcherna. Mikael Källman Bild: Sven Simon / All Over Press Mikael Källman,handboll,mikael källman

Som en kuriositet nämner Källman att då tränartrion efter säsongen gick igenom matchprotokoll kunde de konstatera att laget endast i en match hade både Rönnberg och Kihlstedt antecknade i matchprotokollet.

- De var båda med i laget i en hemmamatch mot jumbolaget HC HIK, kanske inte den viktigaste matchen på säsongen, säger Källman ironiskt.

Skaffade förstärkning från Ukraina

Under vårvintern reagerade klubben och skaffade ukrainske Grygorii Semenchenko till laget.

- Dessvärre skadade han sig strax innan HIFK-serien körde igång. Så, där satt han på läktaren tillsammans med våra två nyckelspelare när vi mötte HIFK i kvartsfinalerna, säger Källman.

Han konstaterar att det inte var någon särskilt stor besvikelse eller överraskning för honom att BK-46 förlorade kvartsfinalserien mot HIFK.

- Det var väntat, vårt lag hade försvagats så mycket. Det kunde vem som helst som förstår sig på handboll se.

- Okej, vi hade hemmaplansfavör, men vi räckte helt enkelt inte till, säger Källman och konstaterar att laget saknade ledargestalter.

Målskyttet fungerade inte

Han säger att det kommit kritik över att BK-46 borde ha punktmarkerat HIFK:s Ardo Puna som gjorde många mål speciellt i de två sista kvartsfinalerna.

- HIFK anföll med sju spelare, det skulle inte ha varit en hållbar lösning att plocka bort en spelare. Dessutom anser jag att vårt försvarsspel var bra i den matchserien.

Flera handbollsspelare försöker stoppa en spelare att skjuta mål.
I våras förlorade BK-46 kvartsfinalserien mot HIFK. Flera handbollsspelare försöker stoppa en spelare att skjuta mål. Bild: Bubi Asplund / Yle handboll,handbollsspelare,BK-46 Handboll,Karis,Raseborg,Västnyland,HIFK Handboll,bk-handboll

- Det var speciellt i den femte matchen vi tappade den i anfallet. Målskyttet fungerade helt enkelt inte.

Källman konstaterar att de yngre spelarna som skulle stiga fram och ta ansvar inte klarade uppgiften.

- Stövlarna var helt enkelt för stora.

Hamnade i offside

Han säger att han hamnat lite i offsideposition vad en finländska handbollen beträffar.

- Skulle jag ha varit med på till exempel BK:s träningar skulle jag ha koll på vilka spelare som möjligen är på väg till vilken förening och så vidare. Lite vet jag förstås, men inte allt.

De som känner mig vet att jag älskar handboll― Mikael Källman

Internationellt är jag ganska bra på kartan, jag har en hel del kontakter till Mellaneuropa som jag upprätthåller, säger han.

Att Mikael Källman ännu någon gång ställer sig vid bänken och tränar ett lag är inte alls omöjligt.

- De som känner mig vet att jag älskar handboll och att vara med de här killarna, utveckla laget, jobba med dem. Att utveckla inhemska unga spelare ligger mig väldigt nära hjärtat.

- Kommer det en trevlig utmaning och någon som vill ha mig som tränare så inte tackar jag nej. Bara paketet och föreningen vill utvecklas och gå framåt.

Handboll är en liten sport i Finland

Dessvärre, säger Källman, är handboll en väldigt liten sport i Finland.

- De klubbar som verkligen satsar är väl fem eller sex till antalet.

Inför frågan om han tror att han en gång kommer att träna BK:s herrar igen, funderar han en stund innan han svarar.

- Varför inte. Det blev ju ett lite bittert slut i våras.

- Nästa säsong, nej, och inte de närmaste säsongerna heller, men kanske om några år. Det kan vara att BK-46 är ett avslutat kapitel för min del.

BK-46 har ett bra lag

Källman tror att BK-46 mycket väl kan göra en bra säsong 2019-20.

- Jac Karlsson kommer tillbaka, Andreas Rönnberg fortsätter och om också Oscar Kihlstedt gör det har BK ett starkt lag, säger Källman.

Porträttbild på Mikael Källman.
Mikael Källman älskar handboll. Porträttbild på Mikael Källman. Bild: Yle/ Patric Westerlund Ekenäs,Raseborg,Västnyland,handboll,BK-46,handbollstränare,Karis,Mikael Källman,bk-46 handboll

Källman säger att BK-46 är en stor och fin handbollsförening.

- Klubben gör det bra ekonomiskt, man har fina matcharrangemang, bra juniorarbete och så vidare. Men kommunikationen inom föreningen fungerar inte.

- Kommunikationen borde vara bättre från styrelsen till lagledningen, spelarna, tränaren, tränarkollegiet.

Bra juniorverksamhet

Juniorarbetet inom klubben är bra och Källman säger att föreningens juniortränare håller bra klass.

- Vi har duktiga spelare på kommande, inte genast men så småningom.

BK-46:s damlag valde att ge bort sin plats i FM-serien. Den frågan säger Källman att han inte kan uttala sig om.

- Om det är så som man presenterade det utåt, att det inte finns spelare, då är det helt förståeligt att man stiger åt sidan, säger han och konstaterar att det inte är lätt att värva spelare i Finland.

- Spelarmarknaden på damhandbollssidan är inte särskilt stor i vårt land. Damhandbollen är ännu mindre än herrhandbollen hos oss.

Finlandssvenskheten ett problem

Källman säger att det har gjorts och görs olika försök på att sprida handbollen i Finland.

- Ett av problemen är den finlandssvenska stämpeln handbollen har. Trots att det för tillfället mest framgångsrika laget (Cocks från Riihimäki) inte är finlandssvenskt.

- Grenutbudet i Finland är stort och konkurrensen är hård. Dessutom har vi grenar som inte finns i något annat land än Finland.

Källman har inga trollkonster i bakfickan för att göra handbollen populärare här.

- Framgång skapar intresse. Våra herr och damlandslag borde klara sig bättre för att det ska bli idolskap, säger han.

Följer sonen Benjamins karriär

Ett samtalsämne Mikael Källman gärna pratar om är sonen Benjamin Källmans karriär. Sonen gör karriär som fotbolls- inte handbollsspelare.

- Han gjorde sitt val själv. Man såg från första början att han hade mera talang som fotbollsspelare, säger pappa Mikael Källman som själv spelade fotboll, bland annat i Ekenäs IF i division 2, på sidan av handbollen.

Benjamins agent Teemu Turunen jobbar för full maskin hela tiden för att hitta en bra klubb åt honom― Mikael Källman om sonen Benjamins kommande fotbollsklubb

För tillfället är det oklart var Benjamin Källmans fotbollskarriär fortsätter.

- Benjamins agent Teemu Turunen jobbar för full maskin hela tiden för att hitta en bra klubb åt honom.

- För tillfället är England, Holland, Norge och Danmark de aktuella länderna för Benjamins del, avslöjar Mikael Källman.

Han säger att fotbollsklubbarna funderar och velar väldigt länge.

- I handbollsvärlden går det snabbare. Jag vet inte om det beror på att fotbollsklubbarna ute i Europa är så stora organisationer och att det därför tar så länge att komma till skott.

Skön avslutning på säsongen

Att Benjamin Källman lyckades göra mål i herrlandslaget i EM-kvalmatchen mot Liechtenstein värmde förstås pappa Mikael Källmans hjärta.

- Speciellt då säsongen inte gick så bra för de klubbar i Skottland och Danmark där Benjamin spelade under vintern. Att spela på spets i lag som inte är bollförande eller dominerande är ganska frustrerande.

- Han var jätteglad att han kom med i truppen, sedan var han i öppningselvan mot Liechtenstein och gjorde mål i den matchen. Så här fick han ett fint slut på säsongen.

Benjamin Källman och Teemu Pukki firar.
Benjamin Källman gratuleras av lagkamraterna efter att han gjort 2-0 mot Liechtenstein. Benjamin Källman och Teemu Pukki firar. Bild: Gian Ehrenzeller / EPA-EFE / All Over Press Benjamin Källman,Teemu Pukki,Finlands herrlandslag i fotboll

Mikael Källman följer noga med sonens karriär.

- Visst diskuterar vi efter matcherna och jag kan fråga hur han tänkte i vissa situationer.

- Jag tycker att Benjamin borde vara mera självisk i sin roll som anfallare.

Övertygande cv

Mikael Källmans cv är helt unik ur finländskt handbollsperspektiv. Han spelade flera säsonger i tyska högsta serien Bundesligan.

Under sin karriär representerade han SG Wallau-Massenheim säsongerna 1987–96 och TUSEM Essen säsongerna 1998–2000. Han valdes till Bundesligans bästa spelare år 1992.

Mikael Källman i en match i Bundesligan hösten 1998.
Mikael Källman spelade många säsonger i Tyskland. Mikael Källman i en match i Bundesligan hösten 1998. Bild: All Over Press Mikael Källman,handboll,TUSEM Essen

Källman vann tyska ligan två gånger, tyska cupen två gånger, tyska supercupen en gång och IHF-cupen en gång.

Källman är fostrad av BK-46 och har spelat för Karisklubben i olika repriser. Han spelade också en säsong (1996-97) för Ekenäs IF i den högsta serien i Finland.

Han har spelat omkring 350 matcher i högsta serien i Finland och i de matcherna har han gjort 2560 mål.
Han är trea efter Jan Rönnberg och Teemu Tamminen i alla tiders skytteliga.

14 gånger bäst i Finland

Ett tiotal gånger har han vunnit finska mästerskapet i handboll.
I landslaget har Källman gjort 764 mål i 116 landskamper. Han är tvåa i statistiken över spelade landskamper. Björn Monnberg toppar listan med 135 landskamper.

Han har fungerat som tränare för BK-46, HC West och Atlas i den inhemska ligan. Dessutom var han många år tränare för finska herrlandslaget i handboll.

Sammanlagt 14 gånger har han valts till årets handbollsspelare i Finland.

Korrigering 16.7.2019 vid 21.20-tiden: Det stod tidigare att Källman är tvåa i alla tiders skytteliga efter Jan Rönnberg. Men de facto är Källman trea eftersom Teemu Tamminen passerade honom i våras.